Dali Mraz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dali Mraz
Základní informace
Rodné jménoDalibor Mráz
Narození20. března 1992 (32 let)
Ostrava
PovoláníProducent, Filmový skladatel, Zvukař, Bubeník, Pedagog, Kreativec
Manžel(ka)Veronika Mrázová
DětiSebastian Mráz, Richard Mráz
RodičeVladimír Mráz, Elen Mrázová
Webwww.dalimraz.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dali Mraz, vlastním jménem Dalibor Mráz (* 20. března 1992 Ostrava), je český virtuózní bubeník, hudební filmový skladatel, filmař, producent a pedagog. Zabývá se rovněž zvukovou postprodukcí. Dnes patří mezi světovou bubenickou elitu. Je firemním hráčem světových značek, jako např. výrobců bicích sad DW, výrobce činelů Zildjan.[1] nebo VicFirth, které rovněž vyrábějí paličky s jeho jménem[2]

Jeho manželka je známá bubenice Veronika Mrázová. Jeho sestra je známá zpěvačka a skladatelka Elis Mraz, vlastním jménem Eliška Mrázová, otec je filmový a televizní režisér a producent Vladimír Mráz a matka filmová animátorka Elen Mrázová.

Hudební a filmařská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Ve 1. třídě základní školy začal hrát na bicí – nejprve na ZUŠ J. Valčíka v Ostravě a pak na Lidové škole umění E. Marhuly v Ostravě. Jako žák (pod vedením Jakuba Kupčíka) vyhrál třikrát mistrovství republiky ve hře na bicí sadu.

V 10 letech začal komponovat hudbu pro studentské filmy. V roce 2005, ve 13 letech, natočil svůj první dětský snímek s názvem Záhada a o rok později krátký dětský hraný film s názvem Lednice.

V roce 2007 se stal součástí filmového QQ klubu, kde spolupracoval se svou sestrou Elis a Jiřím Otipkou. V této době také začala jeho spolupráce s Ostravskou a Slezskou univerzitou, pro které pravidelně komponoval hudbu do studentských filmů.

V roce 2007 nastoupil na Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, kde v roce 2012 úspěšně absolvoval. V roce 2008 absolvoval kurzy u bubeníků jako Thomas Lang, Benny Greb, Stephan Emig nebo Oli Rubow.

Jako šestnáctiletý složil hudbu pro celovečerní dokumentární film Kolik příběhů má den[3], odvysílaný v České televizi v roce 2008.

V roce 2009 natočil spolu s Danielem Burou a Šimonem Bílým své první DVD Czech Virtual Drum Festival pro distribuci v České a Slovenské republice. Thomas Lang ve své recenzi „Skvělá práce, gratuluji ke krásnému produktu. Vidím tu hodně tvrdé dřiny, obětavosti a nadšení k bicím. Skvělé!“

Na první velké bubenické akci vystoupil v roce 2011, bylo to na bubenickém festivale, kde si zahrál po boku jmen jako Klaudius Kryšpín nebo Zacky. Zde si ho všiml František Hoenig a nabídl mu firemní hráčství u firmy SONOR. V roce 2012 navázal bubenickou spolupráci s bubeníkem Mikem Terranou a natočili spolu bubenické duety pro Vic Firth.

V roce 2013 natočil Dalibor Mráz spolu s firmou SONOR své druhé DVD Dalibor Mráz.

V letech 2013–2015 složil hudbu k televizním pořadům České televize Draci v hrnci a Ty Brďo! nebo k animovanému seriálu Staré pověsti české či Bílý Tesák.

Od roku 2016 začal s bubeníkem Václavem Zimou (Blue Effect) pořádat bubenické campy, na kterých spolu s ním účinkovali světoví velikáni hry na bicí nástroje jako Todd Sucherman, Gergo Borlai, Chris Coleman nebo Benny Greb.

V roce 2016 složil také hudbu pro celovečerní film Ostravak Ostravski.

V roce 2018 dostal pozvání od Jareda Falka do Kanadské platformy DRUMEO, na níž živě vystoupil a pokřtil své nové album LEVEL 25[4], které vydal v roce 2019 u světového labelu KOBALT. Na albu koncipovaném jako hudební audiokniha se podílelo přes 20 světových instrumentalistů z 11 zemí: mimo jiné Scott Kinsey, Anton Davidyants, Federico Malaman, Junior Braguinha.[5][6][7] Album získalo v USA v březnu roku 2020 ocenění The Academia Music Awards za nejlepší Ambientní/Instrumentální album. Kladnou recenzi vydal i polský bubenický magazín Perkusista.

V roce 2019 vydal rovněž soundtrack pro dokument Aeropress movie.

Napsal hudbu pro Shakespearovské slavnosti, Pustit Žilou, Moove, Dokumentární cyklus Ostravského planetária, Dívky ze Sorok a mnoho dalších.

Založil mezinárodní hudební těleso s názvem Dali Mraz Group.[8]

Účinkoval v USA, Kanadě, Francii, Německu, Polsku, Španělsku, Itálii, Srbsku, Chorvatsku, Rumunsku, Maďarsku a Slovensku. Hráli s ním například Fernando Saunders, Marius Pop, Federico Malaman, Martin Gudics, Mike Gotthard, Gabor Gyongyosi, Lawrence Lina, Mato Ivan, Gergo Borlai, Mike Terrana, Karel Holas, Jiří Zabystrzan a řada dalších.

Studiově spolupracoval s celou řadou umělců, jako jsou Suzane Vega, Alex Argento, Luca Mantovanelli, Scott Kinsey, Anton Davidyants, Valeriy Stepanov, Romain Labaye, Martin Miller, Gergely Kolta, Veronika Stalder, Junior Braguinha a řadou dalších.

V roce 2022 dokončil vysokoškolské vzdělání na Vysoké škole podnikání a práva.

V roce 2022 začal vyučovat na Prague Film Institute.

V roce 2022 dokončil kompletní zvuk pro celovečerní pohádku Princezna zakletá v čase 2.

Pedagogická činnost[editovat | editovat zdroj]

Je uznávaným pedagogem hry na bicí, skladby a zvuku. Pořádá bubenické workshopy a v roce 2020 vyvinul vlastní bubenickou platformu s výukovým systémem pro bubeníky – Drum Trainer.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dali Mraz. zildjian.com [online]. [cit. 2020-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-03-23. (anglicky) 
  2. Drumtrainer [online]. [cit. 2020-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-03-19. 
  3. Tvůrčí tým — Kolik příběhů má den. Česká televize [online]. [cit. 2020-04-09]. Dostupné online. 
  4. Dali Mraz. Spotify [online]. [cit. 2020-04-09]. Dostupné online. 
  5. BÁTOR, Milan. Bubenický mág Dali Mraz a jeho obnažené emoce v hudební audioknize Level 25. ostravan.cz [online]. [cit. 2020-04-09]. Dostupné online. 
  6. CHALUPA, Zdeněk. Celosvětově úspěšný muzikant Dali Mráz vydává album LEVEL 25! | CelebrityTime. www.celebritytime.cz [online]. [cit. 2020-04-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-03-23. 
  7. Solowa płyta czeskiego perkusisty Daliego Mraza. Perkusista [online]. 13. 3. 2019 [cit. 10.4.2020]. Dostupné online. 
  8. SATURDAY, Corey Brown; SEPTEMBER 29TH; 2018. No Treble [online]. 2018-09-29 [cit. 2020-04-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. ADMINISTRATOR. Drumtrainer [online]. [cit. 2020-04-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]