Dabloons

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doubloons jako měna používaná španělskými obchodníky a piráty v 17. a 18. století[1]

Dabloons, též Doubloons, jsou fiktivní měna původem ze Španělska. Vznikla jako trend na sociální platformě TikTok. V přímém překladu do španělštiny název znamená dublony, staré zlaté mince, které používali staří španělští obchodníci a piráti.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ dabloons začal už v dubnu roku 2021, kde instagramový účet catz.jpeg zveřejnil fotku kočky, která měla zvednutou a roztáhlou packu. Pod obrázkem byl titulek „4 dabloons“. Dále byly vytvořeny další podobné variace obrázku.

Ve druhé polovině října se staly dabloons trendem na TikToku v podobě slideshow obrázků. Na konci listopadu dosáhl trend největší popularity.[3]

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Nejčastější způsob, jak získat dabloons bylo narazit na kočičí (nebo jiné mytické bytosti) obchodníky s dabloons na stránce pro tebe na TikToku. Účastníci trendu se jmenovali cestovatelé (z anglického slova traveller)[4]. Dále jste potkávaly obchodníky se zbožím, se kterými jste uzavíraly obchody. Trend byl založen na dohodě a důvěře. Postupem času začali být obchodníci chamtiví, a začali okrádat cestovatele. Dále vznikla „dabloon inflace“ spolu s dabloon vládou, která ji kontrolovala.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Doubloon - Definition, Meaning & Synonyms. Vocabulary.com [online]. [cit. 2023-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. What are dabloons? We explain this new TikTok trend - Crast.net [online]. 2022-12-02 [cit. 2023-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. NAVLAKHA, Meera. TikTok's latest obsession? Dabloons.. Mashable [online]. 2022-11-23 [cit. 2023-03-07]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Right, what is the doubloon money trend on TikTok and how does it actually work?. UK [online]. 2022-11-23 [cit. 2023-03-07]. Dostupné online. (anglicky)