CzechStartups.org

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

CzechStartups.org je webový portál, první online hub a oficiální rozcestník pro startupovou komunitu v České republice[1]. Jedná se o informační platformu pro lepší komunikaci mezi začínajícími podniky, inkubátory a investory[2] s cílem podpořit startupové prostředí a startupy v České republice. Projekt byl spuštěn na podzim roku 2015 jako projekt agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest ve spolupráci s hlavními partnery projektu IBM, Czech ICT Alliance, AMSP ČR a Rockaway.[3][4] Portál je psán v anglickém jazyce a v přípravě je i jeho česká verze. Web je postaven na platformě IBM Bluemix a SoftLayer cloudové infrastruktuře.[5] Jedná se již o sedmé digitální město postavené na platformě IBM Bluemix a SoftLayer cloudové infrastruktuře.[3]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Agentura CzechInvest se již delší dobu věnuje podpoře malých a středních podniků. V minulosti CzechInvest nastartoval i projekty na podporu startupů, CzechEkoSystem a CzechAccelerator, které pomáhaly startupům všeho druhu prorazit v zahraničí. CzechInvest a jeho nový odbor startupů[6] ve spolupráci s partnery projektu rozhodl o vybudování webového portálu, který by sloužil jako první digitální město[2] ve střední a východní Evropě,[7] kde se mohou střetávat inovativní společnosti s investory a celkovou startupovou infrastrukturou (podnikatelské akcelerátory, podnikatelské inkubátory, coworkingová centra) v České republice. Projekt CzechStartups.org byl spuštěn v testovacím režimu na podzim roku 2015.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Webový portál CzechStartups.org soustřeďuje základní informace o českém startupovém prostředí na jednom místě dostupném všem. Portál poskytuje informace o existujících programech podpory pro startupy, kontakty na množství poskytovatelů podpory, jež umožňují růst a rozvoj začínajících podniků či návody a tipy jak správně podnikat.[2] Dále portál shromažďuje rozsáhlé databáze jak startupů, tak investorů (Business Angels, Venture Capital, Investiční fond, Private equity a další) a infrastruktur, které pomáhají s orientací se v českém startupovém prostředí. A to včetně denního zpravodajství ze startupového světa, včetně reportů o úspěšných případech českých startupů, jež uspěly a které mohou sloužit jako motivace pro další začínající společnosti. Portál přináší i aktuální informace o startupových akcích a konferencích.

Cíl projektu[editovat | editovat zdroj]

CzechStartups.org si klade za hlavní cíl propojení domácí české startupové scény, a to především mezi startupy/investory/infrastrukturou a informovat o českém startupovém prostředí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Green Light [online]. Green Light, 2016-05-16 [cit. 2016-06-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-07-01. 
  2. a b c StartupHelp.cz [online]. StartupHelp.cz [cit. 2016-06-01]. Dostupné online. 
  3. a b INDUSTRY-SOLUTION-PARTNERS. www.ibm.com [online]. www.ibm.com, 2015-09-16 [cit. 2016-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. www.czechinvest.org [online]. www.czechinvest.org [cit. 2016-06-03]. Dostupné online. 
  5. FORWARD&FORWARD, design & code by. Startupers [online]. Startupers, 2015-09-25 [cit. 2016-06-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-29. (slovensky) 
  6. Tyinternety.cz [online]. Tyinternety.cz, 2015-09-11 [cit. 2016-06-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-06-04. 
  7. BERÁNEK, Jan. Lupa.cz [online]. Lupa.cz [cit. 2016-06-01]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]