Cueva de los Tayos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cueva de los Tayos
Údaje o jeskyni
StátEkvádorEkvádor Ekvádor
MístoMorona-Santiago Province
Zeměpisné souřadnice
Cueva de los Tayos
Cueva de los Tayos
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cueva de los Tayos (Jeskyně gvačarů) je jeskyně v ekvádorském pohoří Cordillera del Cóndor. Nachází se nedaleko města Macas v provincii Morona-Santiago.[1] Jeskyně je obklopena tropickým deštným lesem a leží v nadmořské výšce 540 metrů nad řekou Santiago. Celková délka chodeb se odhaduje na 4,5 kilometru. Jeskyně je přístupná pouze za pomoci lana. Stáří jeskyně se odhaduje na 200 milionů let a její stěny tvoří vápenec a břidlice. Jsou nápadně hladké, což vyvolalo dohady o tom, že by mohly být uměle opracovány.

První písemná zmínka o jeskyni pochází z roku 1860. Později ji prozkoumal salesiánský misionář Carlo Crespi Croci a nalezl zde starověké artefakty, které přirovnal k výtvorům ze Sumeru. Jeskyni navštěvují domorodí Chívarové, kteří zde sbírají tučná mláďata gvačarů.[2] Byly zde nalezeny doklady lidského osídlení již z doby paleolitu.

Dobrodruh Juan Moricz v šedesátých letech 20. století oznámil, že v jeskyni narazil na množství zlatých sošek a kovových tabulek s neznámým písmem.[3] Erich von Däniken na základě tohoto tvrzení vyslovil domněnku, že jeskyně obsahuje doklady ztracené civilizace, která byla podle své technické vyspělosti nejspíše mimozemského původu. V roce 1976 vyslala na místo Britská asociace jeskyňářů expedici, které se zúčastnil také astronaut Neil Armstrong. Podle zprávy této expedice je jeskyně přírodním útvarem. Byly zde objeveny mušle, keramické nádoby a skalní malby, avšak žádné doklady mimořádně vyspělé technologie.[4] Další průzkum jeskyně provedl v letech 2006 až 2009 argentinský filmař Alex Chionetti. V roce 2018 zde Josh Gates natáčel jednu z epizod svého televizního seriálu Expedition Unknown.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Descubre las entrañas de la tierra en la Cueva de Los Tayos – Ministerio de Turismo [online]. [cit. 2023-06-24]. Dostupné online. (španělsky) 
  2. La Cueva de los Tayos - Sección Nacional del Ecuador del I.P.G.H.. www.ipgh.gob.ec [online]. [cit. 2023-06-24]. Dostupné online. 
  3. AYALA, Rodrigo. Cómo es la Cueva de los Tayos, la misteriosa formación que despertó la fascinación de Neil Armstrong [online]. 2021-12-27 [cit. 2023-06-24]. Dostupné online. (španělsky) 
  4. La Cueva de los Tayos, la legendaria y misteriosa formación de Ecuador que despertó la fascinación del astronauta Neil Armstrong. BBC News Mundo. Dostupné online [cit. 2023-06-24]. (španělsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]