Configuration Management (ITSM)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Configuration Management (CM) je proces definovaný v Information Technology Infrastructure Library (ITIL) v2, který sleduje individuální Konfigurační položky (CI) v systému nazývaném Konfigurační databáze (CMDB). V ITIL verze 3 [1], byl tento proces přejmenován na Service Asset and Configuration Management.

Konfigurační položka[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Konfigurační položka (CI).

Konfigurační položka (CI) je základní jednotkou systému pro Configuration management. Má vztahy k dalším konfiguračním položkám a k IT procesům.

Vlastnosti konfiguračních položek[editovat | editovat zdroj]

  1. Technické – Vlastnosti jako verze software, model hardware, přenosová rychlost nebo velikost úložiště.
  2. Vlastnické – Vlastnosti jako datum nákupu, záruka, umístění, osoby zodpovědné za položku, inventární číslo, číslo majetku, dokumentace, informace o vlastníkovi předmětu.
  3. Vztahové – Vztahy mezi položkami jako uživatelé aplikace, komponenty, z nichž aplikace sestává, na jakých serverech běží, jaké databáze používá či s jakými systémy si vyměňuje data.

Konfigurační databáze[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Konfigurační databáze (CMDB).

Základním prvkem Configuration management je Konfigurační databáze (CMDB), která obsahuje konfigurační položky CI a sleduje jejich vazby a změny.

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Informace v CMDB se používají v pěti základních aktivitách:

  1. Plánování: Studie proveditelnosti, analýzy dopadů, plánování projektů a individuálních změnových požadavků.
  2. Identifikace: Sběr dat o konfiguračních položkách, jejich identifikace, zaznamenání verze, dokumentace, vlastnictví a vztahů k dalším konfiguračním položkám.
  3. Řízení: Zajištění toho, že pouze autorizované konfigurační položky jsou přidávány, modifikovány a nahrazovány/odebírány na základě odpovídající dokumentace, např. schválený Změnový požadavek s aktualizovanou specifikací. Všechny konfigurační položky by měli podléhat procesu Change management.
  4. Monitoring: Zajišťuje sledování položky přes všechny možné stavy v průběhu jejího životního cyklu, např. Objednáno, Obdrženo, V testování, Nasazeno, V opravě, Odebráno, Vyřazeno.
  5. Verifikace: Revize a audity ověřující fyzickou existenci konfiguračních položek a jejich správné zaznamenání v Konfigurační databázi (CMDB) včetně procesu Release management a zajištění dokumentace před nasazením do živého prostředí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Randy A. Steinberg. ITIL Service Operation. [s.l.]: The Stationery Office, 2011. ISBN 978-0113313075. 

Související články[editovat | editovat zdroj]