Co dělat?

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Co dělat?
AutorVladimir Iljič Lenin
Původní názevЧто дѣлать?
ZeměRusko
Jazykruština
Žánrpublicistika a esej
Datum vydáníbřezen 1902
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Co dělat? (rusky Что делать?) je politický pamflet, který napsal Vladimir Iljič Lenin na přelomu let 1901 a 1902.

Název pamfletu byl inspirován románem Nikolaje Černyševského, který se jmenuje stejně. V této práci Lenin vyzývá k vytvoření revoluční, jednotné avantgardní strany pracujících, která bude hájit zájmy dělnické třídy v souladu s učením komunismu, tj. vytvořením diktatury proletariátu. Lenin zde poukazoval na to, že pokud by dělníci nezorganizovali revoluci, nakonec by se spokojili s takzvaným odborářstvím a ztratili by to, co komunisté označují jako potenciál k vybojování revoluce a svržení kapitalismu. Do jisté míry tak Lenin předpověděl oddělení SDdSR od bolševiků. Ti se stali nakonec stranou, která prosazovala Leninovy názory (úplné odbourání soukromého vlastnictví výrobních prostředků a násilnou kolektivizaci), zatímco menševici prosazovali umírněnější koncepce.

České překlady[editovat | editovat zdroj]

  • LENIN, Vladimir Il'jič. Co dělat ?: Palčivé otázky našeho hnutí. Přeložil Jaroslav Procházka. Vydání druhé, ve Svobodě první, autorisované. Praha: Svoboda, 1947. 161-[I] s.
  • LENIN, Vladimir Il'jič. Spisy. Sv. 5, Květen 1901-únor 1902. 1., autoris. vyd. Praha: SNPL, 1953. 584, [1] s. Spisy / V.I. Lenin.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]