Christian Kauder

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Christian Kauder
Narození2. května 1817
Ettelbréck
Úmrtí14. září 1877 (ve věku 60 let)
Ettelbréck
Povolánímisionář
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Christian Kauder (2. května 1817 Ettelbrück – 14. září 1877) byl lucemburský kněz, redemptorista a misionář v Severní Americe.

Ještě v Evropě byl 24. srpna 1840 ordinován a vstoupil do řádu redemptoristů, v roce 1845 odešel na misie do Severní Ameriky. Působil v Baltimoru, Ohiu, New Orleansu a Filadelfii. Po zhoršení zdravotního stavu se roku 1852 uchýlil do trapistického kláštera v Tracadii (poblíž města Pomquet) v kanadském Novém Skotsku. Tam mu na starost připadlo okolo 1000 rodin Mikmaků na zhruba 2000 čtverečních mílích. V roce 1871 odešel na odpočinek zpět do Lucemburska.

Otčenáš a Zdrávas Maria vysázený mikmackými hieroglyfy (s německými nadpisy) v Kauderově katechismu

Ačkoliv se jazykem Mikmaků nejspíše nikdy nenaučil plynně hovořit, zajímal se o něj, napsal gramatiku (dochovaná v rukopise) a připravil katechismus tištěný mikmackými hieroglyfy – typograficky náročný projekt realizovala c. k. knihtiskárna ve Vídni a roku 1866 byla kniha vytištěna.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Carlo J. Krieger. Ethnogenesis or Cultural Interference? Catholic Missionaries and the Micmac.
  • Krieger, Carlo. Christian Kauder, ein Luxemburger Missionar bei den Micmac-Indianern in Kanada. In: Muller, Jean-Claude & Frank Wilhelm. Le Luxembourg et l'étranger: présences et contacts = Luxemburg und das Ausland : Begegnungen und Beziehungen: pour les 75 ans du professeur Tony Bourg. Luxembourg: SESAM, 1987. S. 88-114.
  • PILLING, James Constantine. Bibliography of the Algonquian Languages. [s.l.]: U.S. Government Printing Office, 1891. Dostupné online. S. 275.