Bílá technika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lednice bílé barvy
Lednice s mrazničkou

Bílá technika,[1] známá také jako bílé zboží[2] je velký domácí spotřebič[3] nebo velký elektrický spotřebič. Jde o polopřenosné nebo nepřenosné zařízení, které se používá pro běžné úkoly v domácnosti, jako je vaření, praní prádla nebo konzervace potravin. Bílá technika používá jako zdroj energie plyn nebo elektřinu a může být připojena na rozvod vody nebo ventilace v nemovitosti. Pro jiný druh domácích spotřebičů běžně označovaných jako spotřební elektronika se užívá výraz hnědá nebo černá technika[4].

Tyto elektrické spotřebiče lidem usnadňují život, neboť řeší celou řadu úkonů a tak pomáhají při každodenní péči o domácnost a její obyvatele. Moderní člověk si již velmi těžko dovede představit život bez bílé techniky. Ať už se jedná o přípravu pokrmů a jejich uchovávání, kdy nalezne uplatnění sporák, mikrovlnná trouba či lednička nebo mraznička. Dalším významnou součástí bílé techniky jsou myčky nádobí.

Snaha výrobců bílé techniky přinést uživatelům více komfortu a obecně usnadnit její používání vede k častější IoT integraci do těchto přístrojů a vede k růstu jejich ceny a přidané hodnoty pro výrobce.[5] Příkladem může být tzv. „chytrá lednice“[6][7] nebo „chytrá pračka“.[8]

Příklady bílé techniky[editovat | editovat zdroj]

Vybraní výrobci bílé techniky[editovat | editovat zdroj]

AEG, Ariston, Bosch, Braun, Candy, Electrolux, ETA, Fagor, Gorenje, Hyundai, Indesit, LG, Mora, Moulinex, Samsung, Siemens, Tatramat, Whirlpool, Zanussi

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Ekodesign[editovat | editovat zdroj]

Od března 2021 platí v Evropské unii přísnější pravidla pro dodavatele výrobků zařazených v kategorii bílá technika. Jde mimo jiné o požadavky na udržitelnost výrobků, kvalitu zpracování, opravitelnost se snahou snižovat dopady na životní prostředí. Bílá elektronika[3] a displeje nově uváděné na trh EU musí mít možnost snadného rozložení a složení, musí být přístup k opravným schématům i pro neautorizované servisy a dodavatel má povinnost zajistit dodávky náhradních dílů po dobu 7 až 10 let od ukončení výroby (v závislosti na kategorii výrobku).

Obecný rámec pro požadavky na ekodesign stanovuje směrnice o ekodesignu (Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES). Česká republika implementovala požadavky této směrnice do zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů a do vyhlášky č. 319/2019 Sb., o energetickém štítkování a ekodesignu výrobků spojených se spotřebou energie. Z důvodu ekologické zátěže výrobků Bílé techniky je v USA i EU též vybírána daň za její likvidaci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. White Goods. pdfslide.us [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. White goods definition and meaning | Collins English Dictionary. www.collinsdictionary.com [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Spotřebiče musí být opravitelné. dtest.cz [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 
  4. Brown goods definition and meaning | Collins English Dictionary. www.collinsdictionary.com [online]. [cit. 202-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. White appliance prices jump in Japan over past 10 years. Nikkei Asia [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. What is a Smart Refrigerator? (with pictures). Delighted Cooking [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. What happened to the internet fridge?. Bill Bennett [online]. 2009-08-23 [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Mobilní aplikace k chytrým pračkám. dtest.cz [online]. [cit. 2021-03-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]