Byt Krausových

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Byt v Bendově ul.)
Byt Krausových
Základní informace
ArchitektAdolf Loos
Poloha
AdresaJižní Předměstí, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Byt Krausových v Plzni v Bendově ulici 10 je jednou z bytových realizací Adolfa Loose.[1] Byt je v prvním patře činžovního domu a Adolf Loos ho navrhl pro chemického inženýra Viléma Krause a jeho ženu v roce 1931. Druhou světovou válku přežil jen Vilém Kraus; jeho žena a děti zemřeli v koncentračním táboře. Po druhé světové válce mu byt zabavil tehdejší komunistický režim. Byt byl pak rozdělen na tři bytové jednotky v té době byla zničena část nábytku.

Nejvýraznější architektonický efekt v celém bytě je zrcadlení dvou proti sobě postavených zrcadlových stěn.[2] Loos použil obklady a mramor zelené barvy s bílým žilkováním, také použil kazetový strop a vestavěný nábytek. V bytě se také nalézá pro Loose charakteristický krb. Další cenností je také téměř kompletně dochovaná ložnice.

V současné době je byt majetkem města Plzně. V roce 2014 byl byt zrekonstruován a jeho mobiliář opraven.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PLZEŇ 1, Správa informačních technologií města Plzně | Dominikánská 4 | 306 31. Bendova 10 | Adolf Loos v Plzni. www.adolfloosplzen.cz [online]. [cit. 2020-03-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-08-11. 
  2. DVOŘÁK, Stanislav. Loosovy interiéry v Plzni mají silný příběh. Novinky.cz [online]. 2016-01-18 [cit. 2023-02-02]. Dostupné online. 
  3. ČERNÝ, Jan. Plzeň zachránila opuštěné, zanedbané a poničené interiéry architekta Adolfa Loose. Český Rozhlas Plus [online]. 2015-02-14 [cit. 2023-02-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]