Busby Babes

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
A black-and-white photograph of a football team lining up before a match. Eleven men in old-fashioned association football attire stand in a line: ten wear dark shirts, white shorts and black socks, and the other wears a still darker shirt. Behind the players can be seen one of the enormous open stands of an East European-style soccer stadium, filled to the brim with spectators.
Manchester United „Busby Babes“ v roce 1958 před jejich posledním zápasem.

„Busby Babes“ byli fotbalisté, kteří hráli pod vedením trenéra Matta Busbyho od konce 40. let a po celá 50. léta 20. století. S tímto pojmenováním je spojován zvláště tým ze sezóny 1957–58, z něhož mnoho hráčů zemřelo během Mnichovské tragédie. Všeobecně se věřilo, že tento mladý tým (věkový průměr 22 let) bude v několika následujících letech zcela dominovat evropské fotbalové scéně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Manchester United v roce 1957 – zleva: Liam Whelan, Jackie Blanchflower, Ian Greaves, Ray Wood, Wilf McGuinness, Mark Jones, Tommy Taylor, Matt Busby (trenér); první řada: Johnny Berry, David Pegg, Albert Scanlon, Roger Byrne, Jeff Whitefoot, Dennis Viollet a Eddie Colman.

United se raději soustředil na vlastní mladé a talentované odchovance, než aby hráče kupoval. I tak bylo do týmu zakoupeno několik hráčů. V roce 1949 přišel z Darlingtonu brankář Ray Wood. V prosinci 1956 byl podepsán jako jeho nástupce z Doncaster Rovers Harry Gregg za rekordních 23 500 liber. V roce 1951 se stal posilou Johnny Berry z Birminghamu. Jedním z nejdražších hráčů Anglie se stal v roce 1953 Tommy Taylor z Barnsley, za kterého United zaplatili 29 999 liber.

V únoru 1958 se osm hráčů – Roger Byrne (28), Eddie Colman (21), Mark Jones (24), Duncan Edwards (21), Liam Whelan (22), Tommy Taylor (26), David Pegg (22) a Geoff Bent ( 25) – stalo obětí letecké katastrofy v Mnichově. Dva další hráči, Jackie Blanchflower (24 v době havárie) a Johnny Berry (31 v době havárie) utrpěli taková zranění, že se na hřiště už nikdy nevrátili.

Poslední předmnichovský hráč, Bobby Charlton (20 v době havárie), opustil Manchester United v roce 1973 a kariéru ukončil o 2 roky později. Vytvořil střelecké rekordy jak za United, tak za Anglii. Oba tyto rekordy nakonec překonal Wayne Rooney.

Posledním podpisem Matta Busbyho se stal Sammy McIlroy v roce 1969, přezdíván „poslední z Busby Babes“. [1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Busby Babes na anglické Wikipedii.

  1. HARBY, Chris. "Manchester United's oldest surviving player Jeff Whitefoot recalls his days with the Busby Babes, the Munich Air Disaster and winning the FA Cup with Nottingham Forest". 28. ledna 2023. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]