Přeskočit na obsah

Bulevar Jaše Tomića (Novi Sad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bulevar Jaše Tomića (Novi Sad)
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoNovi Sad
Poloha
Historie
Pojmenováno poJaša Tomić
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bulevar Jaše Tomića (srbsky Булевар Јаше Томића) je ulice v hlavním městě srbské autonomní oblasti Vojvodina, Novi Sad. Nachází se v severní části města, spojuje místní část Banatić s Kysačkou ulicí směrem k centru města. Je západo-východního směru o délce cca 1,4 km.

Název[editovat | editovat zdroj]

Ulice je pojmenována po Jašovi Tomićovi, srbském novináři a politikovi z počátku 20. století, který byl původem z Vojvodiny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla v souvislosti s přestavbou novosadského železničního uzlu. Neexistovala v meziválečných ani válečných plánech na rozvoj města. V jejím místě se nacházela nezastavěná část Nového Sadu (mezi ulicí Kisačka a místní částí Detelinara), kde byla podmáčená půda a teklo zde několik potoků. Ulice nesla název Bulvár Říjnové revoluce (srbsky Bulevar Oktobarske revolucije), ten byl nicméně po rozpadu Jugoslávie změněn na současný.[1]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o rušnou městskou ulici, významnou i z hlediska městské autobusové i dálkové autobusové dopravy, neboť je jednou z hlavních přístupových komunikací k novosadskému autobusovému nádraží.

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nijedan novosadski bulevar nije zadržao SFRJ ime: Od istorijskog AVNOJ-a do cara Lazara. 021 [online]. [cit. 2024-01-30]. Dostupné online. (srbsky)