Boulevard Frère-Orban

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boulevard Frère-Orban
Umístění
StátBelgieBelgie Belgie
MěstoLutych
Poloha
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Boulevard Frère-Orban, česky Bulvár Frère-Orban, je bulvár a jedna z hlavních dopravních tepen v centrální části belgického města Lutych (Liège) v provincii Lutych ve Valonsku. Nachází se na levém břehu řeky Máza (La Meuse) a kopíruje tvar jejího ohybu. V jižní části, od lávky La Belle Liégeoise a ulice Quai de Rome, vede bulvár na sever, kde navazuje na ulici Quai Paul van Hoegaerden. Přibližně v polovině délky bulváru jej protíná most Pont Albert Ier. Bulvár je pojmenován na počest belgického prezidenta Walthère Frère-Orbana, celým jménem Hubert Joseph Walthère Frère, který žil v letech 1812-1896.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Boulevard Frère-Orban je moderní víceproudová silnice s oddělenými jízdními pruhy v každém směru a cyklostezkami. Bulvár vede také kolem dvou říčních přístavů, parku Esplanade Albert 1er a zajímavých stromů.[2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. boulevard frere-orban. Histoires de Liège [online]. 2021-01-31 [cit. 2023-08-04]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. a b Boulevard Frère Orban, Province de Liège, Walloon Region, Belgium. be.geoview.info [online]. [cit. 2023-08-04]. Dostupné online. 
  3. a b Boulevard Frère-Orban, Liège (Guillemins). rues.openalfa.be [online]. [cit. 2023-08-04]. Dostupné online. (francouzsky) 
  4. Chêne tauzin le long du Boulevard Frere Orban, Liège, Liège, Belgique. www.monumentaltrees.com [online]. [cit. 2023-08-04]. Dostupné online.