Bonacossaweg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Stezka Bonacossaweg (italsky Sentiero A. Bonacossa), pojmenovaná po horolezci Albertu Bonacossovi, na mapách označovaná také jako stezka č. 117 a Dolomitská vysokohorská stezka č. 4, je nenáročná vysokohorská stezka v Sextenských Dolomitech, horské skupině v Jižních vápencových Alpách, místy vybavená jištěním via ferrata. Spojuje masiv Drei Zinnen s horami skupiny Cadini di Misurina a je velmi oblíbená, zejména v létě, kvůli působivému výhledu na Drei Zinnen.

Výchozím bodem túry je chata Auronzohütte (Rifugio Auronzo) v nadmořské výšce 2320 metrů, u které se nalézá velké parkoviště dostupné po placené silnici z obce Misurina. Na parkoviště zajíždějí rovněž autobusy veřejné dopravy. Odtud vede stezka jižním směrem a podle literatury trvá 6,5 hodiny chůze k jezeru Lago di Misurina. U horské chaty Fonda-Savio-Hütte (2359 m) mají zkušení ferratoví lezci možnost prodloužit si túru o 4 hodiny ferratovou cestou Merlone (Merlone via ferrata, střední obtížnost, velmi exponovaná, lze lézt pouze s ferratovým setem) na Cima Cadin Nord Est (2796 m).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bonacossaweg na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Paul Werner, Iris Kürschner, Thomas Huttenlocher, Jochen Hemmleb: Klettersteigatlas Alpen: Über 900 Klettersteige zwischen Wienerwald und Côte d'Azur. 8. Auflage. Bergverlag Rother, München 2017, ISBN 978-3-7633-8087-9, S. 296 (Vorschau in der Google-Buchsuche).
  • Casa Editrice Tabacco, Tavagnacco: Topografische Wanderkarte 1:25.000, Blatt 010
  • Freytag & Berndt: Wanderkarte 1:50.000, Blatt WKS 10

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]