Bjärehalvön

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bjärehalvön
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bjärehalvön je poloostrov ve Švédsku. Nachází se na severozápadě kraje Skåne a patří k obcím Båstad a Ängelholm. Poloostrovem prochází hrásť Hallandsås. Je obklopen vodami průlivu Kattegat (zálivy Skälderviken a Laholmsbukten). Jižní hranici poloostrova tvoří ústí řeky Rönne å. U pobřeží se nachází ostrov Hallands Väderö.

Poloostrov se vyznačuje úrodnou půdou a je hlavním švédským producentem raných brambor.[1] Nacházejí se zde přírodní rezervace Södra Bjärekusten (vyhlášena roku 2013) a Bjärekusten (vyhlášena roku 1971), která je proslulá lokalitou Hovs hallar s dramatickými pobřežními skalami, kde se natáčel film Sedmá pečeť.[2]

Bjärehalvön je oblíbenou letní rekreační oblastí díky množství pláží a golfových hřišť. Prochází jím turistická stezka Skåneleden, která je součástí Evropské dálkové trasy. Båstad je centrem švédského tenisu a bylo zde založeno muzeum věnované historii tohoto sportu.[3] Rybářská vesnice Torekov je známá „torekovským kompromisem“ z roku 1971, kdy zde bylo rozhodnuto o tom, že švédská monarchie nebude zrušena, pokud se panovník vzdá zásahů do politiky.[4] Další pozoruhodností je tři tisíce let stará mohyla Dagshøj, vysoká 4,5 metru. Na poloostrově se rovněž nachází muzeum věnované operní pěvkyni Birgit Nilssonové, narozené ve vesnici Västra Karup.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Visit Helsingborg Dostupné online Archivováno 3. 3. 2021 na Wayback Machine.
  2. Film Quest Dostupné online[nedostupný zdroj]
  3. Guidebook Sweden Dostupné online
  4. Tommie Ullman Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]