Bezpečný přejezd

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Železniční přejezd v Polsku vybavený výstražnými světly

Bezpečný přejezd (polsky Bezpieczny przejazd) je polská osvětová kampaň, která nabádá účastníky provozu na pozemních komunikacích (řidiče, chodce, cyklisty...) k celkové opatrnosti a dodržování pravidel silničního provozu na železničních přejezdech. Jedná se o jednu z největších kampaní v Polsku[1] a svého druhu i v Evropě[2] a jejím organizátorem je státem vlastněná akciová společnost PKP Polskie Linie Kolejowe, jež v Polsku vykonává funkci správce a provozovatele železniční infrastruktury.

Cílem kampaně je změna přístupu veřejnosti a eliminace neopatrnosti a nevhodného chování všech účastníků silničního provozu ve vztahu k železničním přejezdům, jako je jízda na červenou, objíždění sklopených závor nebo nerespektování značky „Stůj, dej přednost v jízdě“.

Popis projektu[editovat | editovat zdroj]

Kampaň spočívá převážně v připomínání pravidel silničního provozu týkajících se železničních přejezdů, dále jsou organizovány vzdělávací akce pro předškolní děti a žáky základních a středních škol. Na podporu kampaně jsou vydávány osvětové materiály a televizní a rádiové spoty, které informují účastníky provozu o zásadách bezpečnosti na přejezdech a řešení krizových situací. Součástí projektu je i organizace zinscenovaných srážek automobilů a chodců s drážními vozidly, které mají simulovat nehody na přejezdech. V rámci kampaně byly též železniční přejezdy na území Polska vybaveny žlutými nálepkami obsahující unikátní číselný kód přejezdu a informace o tom, kam volat v případě nouze (zejména v situaci, kdy v prostorách přejezdu uvízne automobil).[1]

První verze kampaně Bezpečný přejezd se objevila v roce 2005, kdy veškerá její aktivita byla soustřeďována na letní prázdniny. Od roku 2009 je kampaň provozována celoročně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bezpieczny przejazd na polské Wikipedii.

  1. a b Kampania "Bezpieczny Przejazd". Instytut Badawczy Dróg i Mostów [online]. 2023-07-19 [cit. 2023-08-03]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Bezpieczny przejazd – szlaban na ryzyko. Dziennik Warto Wiedzieć [online]. 2016-06-22 [cit. 2023-08-03]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]