Přeskočit na obsah

Beyond All Reason

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beyond All Reason
EngineRecoil (Spring 105 fork)
PlatformyWindows, Linux
ŽánrRealtimová strategie
Herní módHra jednoho nebo více hráčů
Oficiální webové stránky

Beyond all Reason (zkráceně BAR) je sci-fi komunitní free-to-play open-source real-time strategie (RTS) vyvíjená od roku 2019. Hra je postavena na herním engine Recoil[1], který je forkem enginu Spring[2]. Navazuje na prvotní hru Total Annihilation z roku a následné mody. V květnu roku 2023 měla hra 20 tisíc uživatelů na komunitním Discord kanálu a 1000 současně hrajících hráčů[3] a její popularita stále roste.

Herní režimy a mapy

[editovat | editovat zdroj]

Hra podporuje skirmish PvP, coop a PvE zápasy. Nejoblíbenější režim PvP 8v8 na mapách All That Glitters a Supreme Isthmus. Hra obsahuje zhruba 200 různě velkých map.

Herní frakce a mechaniky

[editovat | editovat zdroj]

Ve hře jsou dvě frakce (Cortex a Armada) a třetí ve vývoji (Legion). Každá frakce přistupuje k boji poněkud odlišně, nicméně všechny pokrývají všechny formy válčení (pozemní roboti a vozidla, obojživelné stroje, lodě a letectvo.

BAR obsahuje některé specifické herní mechaniky, které jej odlišují od nejrozšířenějších real-time strategií, jako jsou Age of Empires a StarCraft.

  1. Suroviny nejsou omezené. Energii a metal stavby vytváří donekonečna a nejsou vyčerpatelné.
  2. Specifickou !surovinou! je build-power, schopnost ekonomiky stavět rychle nové budovy a jednotky. Zvýšení výrobní kapacity se nerealizuje stavěním dalších továren, ale stavících věží, které urychlují výrobu jednotek v existujících továrnách.
  3. Herní engine umožňuje poměrně velké možnosti automatizace výroby jednotek a inovativní možnosti ovládání jednotek, jako je například určení rozmístění jednotek ve skupině tažením myší.

Alpha verze

[editovat | editovat zdroj]

Hra je aktuálně (červenec 2024) ve veřejné, hratelné alpha verzi a vývojáři plánují vydání na Steam[4]. Hra podporuje zápasy, automatické balancování teamů a žebříčky. Některé klíčové funkce, jako je historie zápasů a vytváření skupiny, jsou ovšem implementovány na webové stránce a nejsou plně intuitivní pro začínající hráče. Část příkazů k vytváření a ovládání hry se realizuje přes příkazy psané do herního chatu.

  1. JANARO, Christopher. Beyond All Reason Preview. PCMAG [online]. PCMag, 12.7.2023 [cit. 2024-07-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Home. Recoil [online]. [cit. 2024-07-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. 20000 Discord Members Celebration Event ⇀ News ★ Beyond All Reason RTS. www.beyondallreason.info [online]. [cit. 2024-07-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Steam Release ★ Beyond All Reason RTS. www.beyondallreason.info [online]. [cit. 2024-07-26]. Dostupné online. (anglicky)