Beranův hostinec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beranův hostinec
Beranův hostinec v roce 2020
Beranův hostinec v roce 2020
Poloha
AdresaTrávníček, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky105531 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beranův hostinec, původně dům čp. 13, později číslo evidenční 14 v Trávníčku, části obce Bílá v okrese Liberec, je roubená venkovská stavba, hospodářská usedlost, kde od první poloviny 19. století do roku 1929 byla provozována hostinská živnost. Velmi hodnotný a autenticky zachovaný podstávkový dům, reprezentující tento typ staveb v oblasti Českodubska a Podještědí, byl 14. ledna 2015 Ministerstvem kultury ČR prohlášen za kulturní památku.[1]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Stavba má půdorys písmena L, skládá se z roubené obytné části (světnice, síň a komory s přistavěnou světničkou) a k ní kolmo přiléhající zděná hospodářská část (převýšený dalším roubeným komorovým patrem obsluhovaným pavlačí). Písmeno L je otevřeno k údolní komunikaci.

V období po roce 1929 došlo k omezení využívání, což vedlo k degradaci objektu, krovy nad hospodářským stavením a roubení severovýchodního závěru komorové části dosáhly havarijního stavu. V roce 2014 objekt koupili noví majitelé, zajistili provedení stavebněhistorického průzkumu (vedený Janem Peštou). Stavba byla vyhodnocena jako hodnotná ukázka nákladnější stavby lidového stavitelství regionu.

Detail složité profilace podstávky
Celkový pohled na stavbu usazenou do sbíhajícího svahu (2017)

V roce 2015 byl objekt prohlášen kulturní památkou. Majitelé se snaží o obnovu objektu a jeho rekonstrukci do podoby za hospodaření hostinského Antonína Berana (1875–1915, hospodařil od roku 1904). Za tímto účelem získávají prostředky jednak z fondů kraje a ministerstva kultury, jednak ve spolupráci se spolkem Dubáci pořádáním veřejných akcí. V roce 2018 byl v obektu zřízen minipivovar Beranův pivovar.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bývalý Beranův hostinec [online]. Liberec: NPÚ - ÚOP v Liberci [cit. 2020-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-09-02. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KONVALINKOVÁ, Tereza a Martin OUHRABKA. Trávníček: bývalý Beranův hostinec če. 14 : kulturní památka. V Liberci: NPÚ, ÚOP v Liberci ve spolupráci s Libereckým krajem, 2017. ISBN 978-80-87810-21-7.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]