Baradla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeskyně Baradla
Světové dědictví UNESCO
Prostory jeskyně Baradla na snímku Rudolfa Balogha z roku 1932
Prostory jeskyně Baradla na snímku Rudolfa Balogha z roku 1932
Smluvní státMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Baradla
Baradla
Souřadnice
Typpřírodní dědictví
Kritériumviii
Odkaz725-858 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1995 (19. zasedání)

Jeskyně Baradla či Aggtelek-Baradla je podzemní krasový systém v severním Maďarsku těsně u hranic se Slovenskem u obce Aggtelek. Jeskynní systém je podzemní říčkou Styx spojen s jeskyní Domica na slovenské straně. Celkem bylo objeveno asi 26 km podzemních jeskynních chodeb v triasových vápencích. Mohutné podzemní prostory jsou místy až 80 m vysoké. Jde také významné archeologické naleziště.

Jeskyně v oblasti Aggteleckého krasu jsou spolu s některými jeskyněmi v přiléhajícím Slovenském krasu od roku 1995 součástí Světového přírodního dědictví UNESCO (pod názvem „Jeskyně Aggteleckého krasu a Slovenského krasu“).

Popis jeskyně[editovat | editovat zdroj]

Sedmnáctikilometrový úsek jeskyně Baradla na území Maďarska uchovává tajemný svět s podzemními potůčky, rozlehlými dómy a krápníky udivujících rozměrů (v jeskyni se nalézá jeden z nejvyšších stalaktitů na světě). V jeskyni je zpřístupněno několik tras, které začínají u třech vstupů Aggteleku, Jósvafő a Vöröskő, od krátkých a středně dlouhých tras na zpevněných a osvětlených betonových cestách, až po dlouhé a dobrodružné trasy s kapesními svítilnami trvajícími mnoho hodin.

Muzeum u vchodu do jeskyně v Aggteleku informuje o zpřístupňování rozsáhlých jeskynních prostor veřejnosti a archeologům a upozorňuje na zvláštnosti místní bohaté flóry a fauny na 200 km² velkém krasovém území v Aggteleckém krasu, které bylo v roce 1979 vyhlášeno biosférickou rezervací.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]