Asistent fotografa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Asistenti upravují šaty modelky při fotografování módy

Asistent fotografa, fotografický asistent nebo fotoasistent, je „jednotlivec s fotografickými i souvisejícími schopnostmi, který pomáhá profesionálnímu fotografovi“.[1] Práce asistenta fotografa je často označována jednoduše jako „pomoc“. Fotoasistent je nejčastěji zaměstnán na volné noze, ale v některých případech jsou fotografičtí asistenti zaměstnanci na plný úvazek především na hlavních trzích a s významnými fotografy.

Asistentova práce často zahrnuje pomoc fotografovi v ateliéru nebo na lokaci a to nejen pomoc při fotografování, ale zajišťuje také každodenní provoz ateliéru. Nezávislý fotografický asistent může pomáhat několika různým fotografům.

Dříve bylo hlavním úkolem fotografického asistenta vyvolávání a zpracování fotografických filmů (především kinofilmů 35 mm, svitkových 120 a 220 a 4x5, 5x7, 8x10 a 11x14 palcových archů), nastavení světel, odečty expozimetrů, odečty barevných teplot, fotografické testy osvětlení, Polaroidy a v podstatě přípravě fotografické sady, která je připravena pro fotografa, aby mohl jednoduše stisknout spoušť fotoaparátu a tvořit fotografie. Nyní, když digitální technika nahradila tradiční filmovou fotografii, musí být asistent fotografa také kvalifikovaný odborník na osvětlení.[2]

S nástupem digitální fotografie je úkolem asistenta stále více digitální práce, ať už jde o stahování karet CompactFlash nebo nastavení počítače pro digitální záznam. Tradiční dovednosti týkající se osvětlení a měření jsou však stále základem povinností asistenta.

Důležitým průběžným úkolem asistenta fotografa, ať už pracuje s digitálním nebo klasickým filmem, je nastavení osvětlení, odečítání údajů z expozimetru a obecně řečeno, ruční nastavení při fotografování.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Photographic assistant na anglické Wikipedii.

  1. KIEFFER, John. The Photographer's Assistant. New York: Allworth Press, 2001. Dostupné online. 
  2. SULLIVAN, James. How to be a Photo Assistant. New York: James Sullivan, 2014. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-03-22.  Archivováno 22. 3. 2020 na Wayback Machine.