Arbeiter-Turn- und Sportbund

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Arbeiter-Turn- und Sportbund
Vznik1893
Zánik1933
Typněmecký sportovní svaz
SídloLipsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arbeiter-Turn- und Sportbund (ATUSB) (česky Federace dělnické gymnastiky a sportu) byla německá dělnická socialistická organizace sportu v Německu a v německy mluvících oblastech.

Založení[editovat | editovat zdroj]

Organizace byl založena v roce 1893 pod původním názvem Arbeiterturnerbund (ATB) v německém městě Gera přiznivci Sociálnědemokratické strany Německa. Mezi protivníky ATSB patřila německá nacionalistická organizace Deutscher Turnverband a Německý fotbalový svaz. V roce 1928 měla organizace kolem 2,2 milionu členů. V roce 1930 proběhl v organizaci rozkol a byl vytvořen nový Kampfgemeinschaft für Rote Sporteinheit (česky Bojová komunita pro jednotu rudých sportů) vedený Komunistickou stranou Německa. Po uchopení moci nacistickou stranou v roce 1933 byla organizace zakázána a poté působila pouze v exilu v Polsku a v Československu.[1]

Po roce 1945 organizace nebyla obnovena, avšak k odkazu dělnické tělovýchovy se hlásilo především Východní Německo. Po sjednocení Německa 16. listopadu 1992 v Bonnu na základech původní organizace vznikla stejnojmenná organizace, avšak v roce 2008 byla zrušena.

Symbol[editovat | editovat zdroj]

Logo je tvořené písmeny F, F, S, T („Frisch, frei, stark, treu“) tedy „Svěží, svobodný, silný, věrný“. Logo bylo představeno v roce 1907 na VIII. Bundestagu ve Stuttgartu.

Organizace v Československu[editovat | editovat zdroj]

Sudetendeutsche Arbeiter- Turn- und Sportverband (ATUS) (česky Sudetoněmecký Dělnický gymnastický a sportovní spolek) byla československá organizace existující v letech 1920 až 1938. Její členstvo se rekrutovalo z Německé sociálně demokratické strany dělnické v ČSR a Komunistické strany Československa. Organizace navazovala na tělovýchovné jednoty rakouských sociálních demokratů, které vznikaly už od roku 1896 např. v Jablonci nad Nisou. Sídlo organizace bylo v Ústí nad Labem. Organizace spolupracovala s československým Svazem dělnických tělovýchovných jednot. Po roce 1925 byla z organizace vyloučena levicová frakce přiznivců KSČ, jejichž sídlem se stal Liberec. Tyto komunistické jednoty poté spolupracovali s Federací dělnických tělocvičných jednot, která se snažila vytvořit jednotnou dělnickou organizaci v republice bez etnického dělení.[2]

Organizace v Polsku[editovat | editovat zdroj]

Arbeiter Turn- und Sportbund in Polen (česky Federace dělnické gymnastiky a sportu v Polsku) byla organizace v německých oblastech Polské republiky. Jejich hlavní oblastí působnosti bylo Horní Slezsko.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WAIC, Marek. Německé tělovýchovné a sportovní spolky v českých zemích a Československu. Praha: Univ. Karlova, Nakl. Karolinum, 2008. ISBN 978-80-246-1489-2. 
  2. OELLERMANN, Thomas. Arbeiter-Turn- und Sportverband (ATUS) [online]. Seliger Gemeinde Bayern, 2022-01-27 [cit. 2023-07-06]. Dostupné online. (německy) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]