Apoštolská nunciatura při Evropské unii

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Znak Svatého stolce

Apoštolská nunciatura, neboli vyslanectví Svatého stolce při Evropské unii, je instituce plnící diplomatickou úlohu, která má své sídlo v Bruselu Apoštolský nuncius je diplomat na úrovni velvyslance zastupující Svatý stolec. Od 26. listopadu 2022 je apoštolským nunciem Noël Treanor.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Zastupitelský úřad se až do roku 2009 jmenoval Apoštolská nunciatura při Evropském společenství. Apoštolský stolec již v roce 1963 oznámil Evropskému hospodářskému společenství, že by s ním chtěl navázat vztahy na diplomatické úrovni. Šlo o první mezinárodní organizaci, s níž Svatý Stolec navázal diplomatické styky, ale došlo k tomu až po několika letech, v roce 1970. Prvním nunciem se stal Igino Eugenio Cardinale, nuncius v Belgii a Lucembursku, který zároveň dostal pověření nuncia u Evropského společenství a stálého pozorovatele Svatého stolce u Rady Evropy. Jeho nástupce, Angelo Pedroni, již spojoval pouze funkce nuncia v Belgii a Lucembursku a při EU, od roku 1999 jsou odděleny i tyto zastupitelské funkce.

Představitelé Svatého Stolce při Evropské unii[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vatican Establishes Ties With the Common Market. New York Times. 11 November 1970. Dostupné online [cit. 21. 8. 2019]. 
  2. Rinunce e nomine, 26.11.2022. press.vatican.va. Dostupné online [cit. November 26, 2022]. 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]