Ambrose Lomax

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ambrose Lomax
Narození15. srpna 1867
Lichfield
Úmrtí20. ledna 1943 (ve věku 75 let)
Adelaide
Povoláníchemik a fotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ambrose Lomax (15. srpna 186720. ledna 1943) byl jihoafrický fotograf a chemik.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Ambrose Lomax se narodil v Anglii, ale vyrostl v Kapsku, když jeho rodina emigrovala. Vyučil se jako chemik v Queenstownu ve Východním Kapsku, kvalifikoval se ve věku 21 let, než začal dělat pomocnou práci.

Usadil se v Moltenu, kde založil vlastní firmu a fotografické studio. Prostory jeho ateliérů, využívané také jako lékárna, dodnes existují a současně slouží také jako muzeem.[1]

Chemik[editovat | editovat zdroj]

Lomax se velmi zajímal o testování domácích léků a o to, jak je lze použít jako formální lék. Když byla v roce 1903 postavena v Moltenu zvonice, zaregistroval si její fotografii jako svou ochrannou známku. Několik jeho značek se rychle stalo celonárodně známým. V roce 1909 se přestěhoval do Adelaide ve Východním Kapsku a zahájil novou firmu jako A. Lomax Ltd, která byla velmi úspěšná a po jeho smrti jej vedla jeho rodina.[2]

Fotograf[editovat | editovat zdroj]

Lomax byl také známý svým raným a vysoce kvalitním fotografickým obrazem Moltena a jeho obyvatel. Brzy vytvořil renomovanou uměleckou sbírku, i když se stejně zajímal o vědecké metody rozvoje kvality svých snímků. Během búrské války pořídil stovky fotografií britských vojáků a vojenských témat. Jeho sbírka negativů byla objevena v roce 1960, kdy jeho starý fotografický ateliér v Moltenu převzala nová farmaceutická firma. Bylo nalezeno přibližně 1400 snímků, které nabízejí přesvědčivý obraz Jihoafrické republiky na konci 19. a na počátku 20. století.

Jeho galerie fotografického umění ve městě Molteno je dnes prominentní atrakcí.[3]

Soukromý život a rodina[editovat | editovat zdroj]

Byl to velmi tichý muž, který jen zřídka mluvil. Jeho hlavní zábavou kromě práce byla jeho vášeň pro golf. Oženil se 5. května 1904 s Ellen Augustou Doddovou z Moltena. Z jejich osmi dětí se tři synové stali lékaři a čtvrtý se kvalifikoval jako lékárník.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ambrose Lomax na anglické Wikipedii.

  1. Die Burger 21 Julie 2001 Bladsy 3: Kom ry in Molteno se paadjies met jou 4x4 [online]. 152.111.1.87 [cit. 2014-06-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-07-01. 
  2. De Kock, W.J. 1968. Suid-Afrikaanse Biografiese Woordeboek. Pretoria: Nasionale Raad vir Sosiale Navorsing, Departement van Hoër Onderwys.
  3. Johannes Meintjes, Portret van 'n Suid-Afrikaanse Dorp deur Ambrose Lomax. Molteno: Bamboesberg-Uitgewers, 1964

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]