Aleta Baunová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aleta Baunová
Narození16. března 1966 (58 let) nebo 16. března 1965 (59 let)
Východní Nusa Tenggara
Povoláníochránkyně životního prostředí a politička
OceněníGoldman Environmental Prize (2013)
Politické stranyPartai Kebangkitan Bangsa
Indonesian Unity Party
Nábož. vyznáníprotestantismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aleta Baunová (16. března 1965 Lelobatan, provincie Východní Nusa Tenggara) je indonéská aktivistka v oblasti ochrany životního prostředí a práv původních obyvatel. Pochází z etnika Mollo žijícího na západě ostrova Timor.

Je dcerou vesnického náčelníka a po maturitě pracovala jako učitelka.[1] Stala se uznávanou mluvčí místní komunity, známou jako „Mama Aleta“. V devadesátých letech začala organizovat protesty proti těžbě mramoru na posvátné hoře Mutis, která způsobila odlesňování krajiny a kontaminaci vodních toků. Na demonstracích poukazovala na to, že těžba byla zahájena v rozporu se zákonem, vyžadujícím souhlas místních obyvatel. V roce 2006 byla přepadena zaměstnanci těžařské firmy, kteří jí vyhrožovali smrtí, musela se pak s rodinou načas skrývat.[2] Po této zkušenosti se rozhodla pro blokádu, s více než stovkou dalších žen se na rok usadily na cestě k lomu a tkaly zde látky. Podařilo se jim tím získat podporu veřejného mínění a v roce 2010 úřady rozhodly o ukončení těžby.[3]

V roce 2013 jí byla udělena Goldmanova cena. V roce 2014 byla zvolena do zastupitelstva provincie, kde prosazuje opatření na ochranu cenného ekosystému v timorském vnitrozemí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Jakarta Post Dostupné online
  2. Special Broadcasting Services Dostupné online
  3. EJ Atlas Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]