Aleja Franciszka Mamuszki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aleja Franciszka Mamuszki
Umístění
StátPolskoPolsko Polsko
MěstoSopoty (Sopot), Pomořské vojvodství, Polsko
Městská částDolny Sopot, Kamienny Potok
Poloha
Začíná naAleja Wojska Polskiego
Končí naKamienny Potok
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aleja Franciszka Mamuszki (česky Alej Františka Mamuszki) je populární pobřežní promenáda/esplanáda podél Gdaňského zálivu Baltského moře, která se nachází ve čtvrtích Dolny Sopot a Kamienny Potok města Sopoty v Pomořském vojvodství v Polsku.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Aleja Franciszka Mamuszki je historická promenáda Sopot, která je povětšinou lemovaná parkovými stromy. Táhne se severo-severozápadním směrem z navazující promenády Aleja Wojska Polskiego, mola v Sopotech a náměstí Skwer Kuracyjny ve čtvrti Dolny Sopot, podél pobřeží přes Park Północny s pomníkem Pomnik Marynarzy a dalšími pomníky a sochami, přes potok Potok Kamienny, až do čtvrti Kamienny Potok, kde končí nedaleko od potoka Swelinia. Z Aleje Franciszka Mamuszky vede velký počet značených odboček na místní blízké písčité pláže. Poblíž aleje se nachází několik restaurací, galerie, divadlo a populární zaniklé Mini molo. Alejí vede také turistická stezka a cyklostezky.[1][2]

Alej nese jméno podle významného polského vlastivědce, znalce Pomoří, učitele, kurátora a čestného občana Sopot, kterým byl Franciszek Mamuszka (1905 až 1995).[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sopot - Aleja Mamuszki Franciszka - stare zdjęcia, mapa. fotopolska.eu [online]. [cit. 2022-01-14]. Dostupné online. 
  2. Aleja Franciszka Mamuszki - Sopot 🇵🇱 - WorldPlaces. poland.worldplaces.me [online]. [cit. 2022-01-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Franciszek Mamuszka. www.miasto.sopot.pl [online]. [cit. 2022-01-14]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-12-01.