Akoya

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Perla Akoya

Akoya (japonsky 阿古屋貝, Akoya-gai, vědecky: Pinctada fucata martensii) patří k nejznámějším druhům perel.

Akoya perly jsou téměř dokonale kulaté a mají krásný zářivý lesk. Vyskytují se v Japonsku a byly to právě perly Akoya, které byly použity pro první kultivaci umělých perel kulatého tvaru.[1] Termín perly Akoya byl v průmyslu přijat pro označení perel, které se nyní pěstují i v Číně, Jižní Koreji, Vietnamu a v Austrálii. Označení Japonské perly Akoya je používáno pro perly pěstované v Japonsku. Velikost: 2 – 11 mm, nejčastěji 6 – 8 mm.

Perlotvorky[editovat | editovat zdroj]

Akoya perlotvorky, ať už japonské, čínské nebo australské, mají stejné vlastnosti. Tyto perlotvorky uměle produkují menší perly než jiní mořští měkkýši. V teplejších měsících je depozice perleti rychlejší, zatímco v chladnějších měsících, zejména v Japonsku, je metabolismus měkkýšů pomalejší a depozice se výrazně zpomalí.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Tvar: Dokonale kulatý – kultivace perel Akoya probíhá metodou kulatých korálků. Jiné tvary jako kapky nebo ovály jsou méně časté.[2]
  • Barva: Nejčastěji bílá, může být i s mírným růžovým nebo stříbrným nádechem. Přirozeně se vyskytující Akoya perly jsou bílé, stříbrné, modré, žluté a smetanové, s odstíny růžové, stříbrné a zelené.
  • Lesk: Nejdůležitějším hodnotícím faktorem při třídění perel Akoya. Je ovlivněn stupněm průniku světla na povrch – nejvíce ceněné jsou ty, na kterých se světlo odráží jako v zrcadle.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pearl Description. www.gia.edu [online]. [cit. 2017-02-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Japanese Akoya Pearls. Pearl-Guide.com [online]. [cit. 28/02/2017]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-03-01.