Akademie věd Albánie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Znak akademie

Akademie věd Albánie (albánsky: Akademia e Shkencave e Shqipërisë) je národní učenou společností Albánie sídlící v Tiraně (adresa: Fan Noli 7). Jde o nejdůležitější albánskou vědeckou instituci.[1] Byla založena roku 1972, z iniciativy historika Alekse Budy, který byl jmenován prvním prezidentem.[2] Hlásí se nicméně k tradici Nové akademie založené ve Voskopojë již roku 1750.[3] Význam akademie věd vzrostl, když pod ní bylo v 80. letech převedeno několik ústavů do té doby podléhajících Tiranské univerzitě. Akademie spravuje též největší vědeckou knihovnu v zemi, Ústřední vědeckou knihovnu. Má též vlastní nakladatelství. Akademie má dvě sekce: Sekci společenských a albanologických věd a Sekci přírodních a technických věd. Spadá pod ní třináct výzkumných institucí. V roce 2007 byla akademie reformována, některé ústavy pak přešly pod univerzity a část si založila vlastní akademickou instituci Centrum albanologických studií.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Academy of Sciences of Albania - Akademia e Shkencave e Shqipërisë. Unionacademique.org [online]. [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. 
  2. Albanian Academy of Sciences. www.interacademies.org [online]. [cit. 2023-10-01]. Dostupné online. (GB) 
  3. a b The Academy of Sciences of Albania (ASA). Allea.org [online]. All European Academies [cit. 2023-10-01]. Dostupné online.