Agáta (zařízení)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
IMSI CATCHER

Agáta (oficiálním názvem IMSI CATCHER) je zařízení, které v kombinaci se speciálním softwarem umožňuje odposlouchávání telefonických hovorů a lokalizaci mobilních telefonů.[1] Cena programu dosahuje podle verze až 20 miliónů korun. Zařízení umožňuje zachytit signál všech mobilních telefonů v širokém okolí, rozeznat čísla SIM, dešifrovat šifrované obsahy hovorů nebo číst SMS.

V České republice legálně používá Agátu pouze policie, celní správa a Bezpečnostní informační služba, podle expertů tu však existuje až deset dalších zařízení, patřících především detektivním agenturám nebo velkým finančním skupinám. Začátkem května 2012 byla Agáta údajně nalezena detektivy ÚOOZ v domě Vladimíra Svobody (to však bylo později vyvráceno[2]), podle spekulací má zařízení také bezpečnostní agentura ABL (nyní přejmenovaná na Mark2 Corporation Czech).

Zjednodušeně, IMSI CATCHER se stává jakousi „náhradní buňkou operátora (BTS)“, na kterou se v okolí působení přeregistrují mobilní telefony. Po přeregistraci vzniká možnost sledovat aktivitu mobilních telefonů pomocí speciálního softwaru. IMSI CATCHER je možné umístit do vozidla nebo namontovat na podvěs vrtulníku. Jednou z možností využití IMSI CATCHERu se nabízí při záchranných akcích v nepřístupném terénu, kdy je možné např. zraněné osoby hledat podle zapnutého mobilního telefonu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Máme manuál k odposlouchávací Agátě. Jmenuje se Armada a je zřejmě z Polska. iDNES.cz [online]. 2012-05-22 [cit. 2018-04-16]. Dostupné online. 
  2. Nic jsem nezatajil, předal jsem celý životopis, brání se expolicista s vazbami na kmotra Mrázka. Lidovky.cz [online]. 2016-03-08 [cit. 2018-04-16]. Dostupné online.