AGESA

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

AGESA (zkratka z anglického AMD Generic Encapsulated Software Architecture) je v oboru osobních počítačů označení pro knihovnu sloužící na platformě x86-64 pro inicializaci základní desky, především jader centrální procesorové jednotky, řadiče operační paměti a řadiče HyperTransportu. Společnost Advanced Micro Devices (AMD) ji vyvíjí od roku 2003 a je využívána výrobci základních desek, respektive společnostmi, které pro ně vyvíjejí základní firmware: takzvaný BIOS, v novější době implementaci standardu UEFI.

Starší verze, do roku 2006 a nejpozději pro procesory Opteron v generacích AMD K8 a AMD K9, byly implementovány v jazyce symbolických adres. Počínaje generací AMD 10h je AGESA implementována v C.

Vzhledem k tomu, že AGESA inicializuje procesory, může sloužit například k vypnutí PSP, tedy implementace TEE,[1] nebo k vyladění výkonu procesoru.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků AMD Generic Encapsulated Software Architecture na německé Wikipedii a AGESA na anglické Wikipedii.

  1. FIKAR, Jan. AMD umožňuje vypnout Platform Security Processor. Root.cz [online]. 2017-08-12. Dostupné online. ISSN 1212-8309. 
  2. FIKAR, Jan. Aktualizace AGESA zlepší výkon druhé generace procesorů Ryzen v Linuxu. Root.cz [online]. 2018-04-27. Dostupné online. ISSN 1212-8309. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]