Šachtau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šachtau

Vrchol336 m
Prominence210 m
Poloha
StátRusko, Ruské impérium a Sovětský svaz
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šachtau byl jeden ze čtyř šichanů, který se nacházel v blízkosti města Sterlitamak v ruské republice Baškortostán. Zbylé tři nesou názvy Kuštau, Toratau a Juraktau.

Stejně jako ostatní šichany byl Šachtau masivem pocházejícím z permského období (pozdního paleozoika), vznikl tedy před více než 230 miliony lety. V roce 1959 byl na východním svahu objeven hřbitov ze 13. a 14. století.

Hora, která byla spolu s ostatními šichany místním obyvatelstvem považována za posvátnou, byla zcela zničena v důsledku získávání surovin pro společnost Башкирская содовая компания (BSK).[1]

Osud Šachtau hrozí i dalším šichanům.[2][3] V Baškortostánu probíhá kampaň za zachování přírodních památek. Aktivisté považují zničení Šachtau za příklad barbarského přístupu k přírodě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shakhtau na anglické Wikipedii.

  1. Long live Kushtau mountain and its defenders [online]. Greenpeace, 2020-08-18 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Steppe nature monuments can be destroyed in Bashkiria / Preservation of the Russian Steppes, 16. 9. 2011
  3. ASAFYEV, Artur. These hills are ours. www.opendemocracy.net [online]. Open Democracy, 2015-12-17 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]