Přeskočit na obsah

Šablona:Styl/doc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Použití[editovat zdroj]

Tato šablona mění styl textu. Používejte tuto šablonu jen tam, kde je to nevyhnutelná. Je určena pro naprosto extrémní případy. Téměř vždy vyhnutí je. Udržujte jednotný jednoduchý styl Wikipedie.

Parametry[editovat zdroj]

Všechny parametry jsou nepovinné a pojmenované, přičemž parametr text je shodný s prvním nepojmenovaným parametrem. Pokud není zadán žádný parametr, nic se nevloží.

barva[editovat zdroj]

Nepovinný parametr určující barvu textu. Hodnota může být jakákoli barva vyjádřená buď názvem z tabulky barev, nebo tří- či šestičíslicovým šestnáctkovým kódem (s uvozujícím #).

pozadí[editovat zdroj]

Nepovinný parametr určující barvu pozadí textu. Hodnota může být jakákoli barva vyjádřená buď názvem z tabulky barev, nebo tří- či šestičíslicovým šestnáctkovým kódem (s uvozujícím #).

velikost[editovat zdroj]

Nepovinný parametr určující velikost fontu textu. Možné hodnoty jsou normální, malé a velké. Implicitní hodnota je normální. Přesnou relativní velikost lze určit v procentech, např. zvětšit o polovinu vložením parametru: velikost=150%. Možno je zadat také přímo hodnoty, které jsou definovány v CSS.

dekorace[editovat zdroj]

Nepovinný parametr určující dekoraci textu. Možné hodnoty jsou žádná, přeškrtnutí, podtržení, blikání a nadtržení. Implicitní hodnota je žádná. Možno je zadat také přímo hodnoty, které jsou definovány v CSS.

transformace[editovat zdroj]

Nepovinný parametr určující transformaci textu. Možné hodnoty jsou žádná, verzálky, minusky a kapitalizace. Implicitní hodnota je žádná. Možno je zadat také přímo hodnoty, které jsou definovány v CSS.

varianta[editovat zdroj]

Nepovinný parametr určující variantu fontu textu. Možné hodnoty jsou normální a kapitálky. Implicitní hodnota je normální. Možno je zadat také přímo hodnoty, které jsou definovány v CSS.

text[editovat zdroj]

Nepovinný parametr, samotný text, jehož styl má být změněn. Pokud není zadán, je vynechána celá změna stylu a nic se nevloží. Parametr je shodný s prvním nepojmenovaným parametrem. Pojmenovaný parametr má přednost.

Příklady[editovat zdroj]

{{styl|barva=red|pozadí=green|velikost=velké|dekorace=přeškrtnutí|varianta=kapitálky|Toto je velký, přeškrtnutý, červený text na zeleném pozadí psaný kapitálkami.}}

dá:

Toto je velký, přeškrtnutý, červený text na zeleném pozadí psaný kapitálkami.


{{styl|velikost=malé|transformace=kapitalizace|text=Toto je malý kapitalizovaný text.}}

dá:

Toto je malý kapitalizovaný text.


{{styl}}

dá:

Související šablony[editovat zdroj]