Řád národního hrdiny (Jamajka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád národního hrdiny
Order of National Hero
Uděluje

Jamajka
Typ řád
Založeno 1969
Stát JamajkaJamajka Jamajka
Heslo Out of many, one people
Způsobilost občané Jamajky
Uděluje se za mimořádné služby
Status dosud udílen
Třídy 1
Ostatní vyznamenání
Vyšší není
Nižší Řád národa
Stuha nošená kolem krku
Stuha nošená kolem krku
Stuha nošená spadající z ramene
Stuha nošená spadající z ramene
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Řád národního hrdiny (anglicky Order of National Hero) je nejvyšší státní vyznamenání Jamajky. Založen byl roku 1969 a udílen je pouze občanům Jamajky za mimořádné služby.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen roku 1969 a je nejvyšším z jamajských státních vyznamenání. Zákon National Honours and Awards Act z roku 1969 nejen řád založil, ale také určil tři první příjemce řádu. Byli jimi Paul Bogle, George William Gordon a Marcus Garvey. Udílen je občanům Jamajky za jejich mimořádné služby státu. Nositelé mohou nosit řádové insignie a používat oslovení před jménem The Right Excellent a titul za jménem National Hero of Jamaica. Vyznamenání lze udělit při odchodu příjemce z aktivního veřejného života či posmrtně.[1] Tradičně jsou vyznamenaní také poctěni hrobkou či památníkem v Parku národních hrdinů (National Heroes Park) v Kingstononu.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar čtrnácticípé zlaté hvězdy s bílé smaltovanými cípy zakončenými kuličkami. Uprostřed je kulatý medailon se zlatým státním znakem Jamajky na černě smaltovaném pozadí. Okolo medailonu je zeleně smaltovaný kruh se zlatým nápisem HE BUILT A CITY WHICH HATH FOUNDATIONS.[1][2]

Stuha, na které je odznak nošen kolem krku, je vyrobena z hedvábí a sestává ze třech stejně širokých pruhů v barvě černé, žluté a zelené, jež tak odpovídá barvám státní vlajky. K řádu náleží také velká stuha nošená spadající z pravého ramene na protilehlý bok. Tato stuha sestává ze zeleného pruhu uprostřed, na který navazují z obou stran úzké černé proužky a široké žluté pruhy lemující oba okraje.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Order of National Hero. Jamaica Information Service [online]. [cit. 2021-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b «Jamaica» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 1251–1252.