Česká agentura pro standardizaci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česká agentura pro standardizaci
Vznik2018
SídloBiskupský dvůr 1148/5, 110 00 Praha 1
Generální ředitelMgr. Zdeněk Veselý
Oficiální webwww.agentura-cas.cz
Datová schránka4htvpem
IČO06578705 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česká agentura pro standardizaci (ČAS) byla zřízena jako státní příspěvková organizace Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). Od 1. ledna 2018 převzala Česká agentura pro standardizaci od ÚNMZ všechny činnosti související s tvorbou, vydáváním a distribucí technických norem.[1]

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

Hlavní činností Agentury je, v souladu s definicí ve zřizovací listině[2], tvorba, vydávání a distribuce technických norem.[3]

V souvislosti s touto hlavní činností může Agentura také vydávat komentovaná znění norem či provádět odborné činnosti, například vzdělávání a poradenství. Kromě své hlavní činnosti může vykonávat i činnosti jiné, například tvorbu odborných publikací a vydavatelskou či nakladatelskou činnost, pokud to nebude v rozporu s jejím posláním. Jednou z takových činností je i udělování ocenění významným členům odborné komunity. Ocenění udělované Agenturou je pojmenováno po významném českém inženýrovi Vladimíru Listovi.

Cena Vladimíra Lista[editovat | editovat zdroj]

Toto ocenění je od roku 2002 je udělováno vybraným osobnostem jako symbolické poděkování za jejich prácí a působení, kterým přispěli k rozvoji a popularizaci technické normalizace.[4][5][6] Ocenění uděluje a předává generální ředitel Agentury.

Je udělováno ve dvou formách:

  • Cena Vladimíra Lista je udělována jedné osobnosti za celoživotní nebo významný a dlouholetý podíl na rozvoji technické normalizace jak na národní, tak mezinárodní úrovni
  • Čestné uznání Vladimíra Lista je zpravidla udělováno až třem osobnostem za významný přínos pro rozvoj technické normalizace

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Česká agentura pro standardizaci. https://www.agentura-cas.cz/ [online]. [cit. 2022-05-15]. Dostupné online. 
  2. Zřizovací listina [online]. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušbnictví, org. složka státu, 2018-01-13 [cit. 2022-05-15]. Dostupné online. 
  3. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR | Česká agentura pro standardizaci [online]. [cit. 2022-05-15]. Dostupné online. 
  4. Cena Vladimíra Lista | Česká agentura pro standardizaci. https://www.agentura-cas.cz/ [online]. [cit. 2022-05-15]. Dostupné online. 
  5. Předávání Ceny a Čestných uznání Vladimíra Lista 2019 [online]. [cit. 2022-05-15]. Dostupné online. 
  6. Světový den technické normalizace a Cena Vladimíra Lista 2015. TZB-info [online]. [cit. 2022-05-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]