Čínské šachy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Siang-čchi
Základní informace
Doba vzniku9. století
Počet hráčů2
Délka hryokolo 60 minut
Doporučený věk5
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hráči hrající čínské šachy v Pekingu

Čínské šachy nebo siang-čchi (čínsky 象棋, xiàngqí) je abstraktní desková hra pro dva hráče pocházející z Číny. Hra představuje souboj mezi dvěma armádami s cílem zajmout soupeřova generála.

I když přesný původ nebo vznik hry není doložen, zmínky o ní existují v literatuře již z 9. století. V roce 2008 se čínské šachy zařadily mezi disciplíny na prvních světových hrách duševních sportů.

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

Hrací deska[editovat | editovat zdroj]

Hrací deska je obdélníkového tvaru a obsahuje 9x10 hracích polí. Na rozdíl od šachů jsou hrací kameny umístěny na průsečících čar.

Na obou stranách hrací desky se nacházejí čtverce o velikosti 3x3 průsečíky obsahující diagonální čáry. Tyto plochy se nazývají palác nebo pevnost. Plocha uprostřed hrací desky, která rozděluje hrací plochu na dvě poloviny se nazývá řeka.

Základní postavení[editovat | editovat zdroj]

10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
a b c d e f g h i

Hrací kameny[editovat | editovat zdroj]

Hrací kameny v čínském šachu mají tvar plochého disku, na kterém jsou zobrazeny čínské znaky. Jeden hráč má na začátku hry kameny červené barvy (občas i bílé) a druhý hráč má kameny černé barvy (občas i modré nebo zelené). Kameny černého hráče jsou označeny jinými znaky než kameny červeného hráče. Různé znaky na každé straně mají původ v minulosti, kdy se figurky vyráběly z jednoho materiálu stejné barvy a proto se lišily znaky.

Generál[editovat | editovat zdroj]

The generals
The generals
Generál a strážci

Generálové jsou označeni čínským znakem 將 nebo 将. Podle legendy se figurka generála původně nazývala císař, ale když se čínský císař dozvěděl o hře, nechal popravit dva hráče za vyhození císaře ze hry. Pak se figurka císaře přejmenovala na generála.

Na začátku hry jsou generálové umístění uprostřed krajních čar v paláci. Generál se pohybuje o jedno pole vodorovně nebo svisle, nikdy ne diagonálně a nesmí opustit svůj palác. Stejně jako král v šachu, nesmí ani generál vykonat pohyb na pole ohrožené soupeřovou figurkou.

Strážce[editovat | editovat zdroj]

Strážci jsou označeni čínským znakem 士 pro černého hráče a znakem 仕 pro červeného hráče.

Strážce se pohybuje o jedno pole diagonálně a stejně jako generál nesmí opustit palác. Z toho vyplývá, že během hry se strážce může nacházet na pěti polích hrací desky. Na Začátku hry se oba strážci nacházejí vedle generála na obou jeho stranách.

Slon[editovat | editovat zdroj]

Sloni se označují čínským znakem 象 pro černého hráče a znakem 相 pro červeného hráče.

Na začátku hry se oba sloni nacházejí vedle strážců. Pohybují se právě o dvě pole diagonálně, ale nesmí přeskočit obsazené hrací pole. Slon nesmí překročit řeku, takže do konce hry musí zůstat na své polovině hrací desky.

Kůň[editovat | editovat zdroj]

Možné tahy koně. Tahy označené červenou barvou nejsou povoleny.

Koně se označují čínským znakem 馬 pro černého hráče a znakem 傌 pro červeného hráče.

Na začátku hry se oba koně nacházejí na hrací desce vedle slonů. Kůň se pohybuje o jedno pole vodorovně nebo svisle následováno pohybem o jedno pole diagonálně ve stejném směru. Oproti figurce koně v šachu nesmí přeskočit obsazené pole. Z toho vyplývá, že v čínském šachu je možné pohyb koně blokovat jinými figurkami.

Vůz[editovat | editovat zdroj]

Vozy jsou označeny čínským znakem 車 pro černého hráče a znakem 俥 pro červeného hráče.

Vůz se pohybuje stejně jako figurka věže v šachu o libovolný počet svisle nebo vodorovně, přičemž nesmí přeskočit pole obsazeno jinou figurkou. Na začátku hry se oba vozy nacházejí v rozích hrací desky.

Kanón[editovat | editovat zdroj]

The cannons
The cannons
Možný tah kanónu.

Kanóny jsou označeny čínským znakem 砲 pro černého hráče a znakem 炮 pro červeného hráče.

Na začátku hry se oba kanóny nacházejí na hrací desce na pozici o dvě pole před koňmi. Kanón se pohybuje stejným způsobem jako vůz, ale při braní soupeřovy figurky musí přeskočit přesně jednu figurku libovolné barvy. Kanón nemůže přeskočit jinou figurku v případě, že v daném tahu nedojde k braní soupeřovy figurky.

Voják[editovat | editovat zdroj]

The soldiers
The soldiers

Vojáci jsou označeni čínským znakem 卒 pro černého hráče a znakem 兵 pro červeného hráče.

Každý hráč má na začátku hry k dispozici 5 vojáků, kteří jsou střídavě umístění na bližší čáře u řeky. Pohybují se přesně o jedno pole dopředu, ale po překročení řeky získají možnost pohybu o jedno pole doprava nebo doleva. Vojáci se nikdy nemohou pohybovat dozadu. Po dosažení poslední řady se nepřeměňují na jiné figurky jako je tomu v šachu, mohou pouze provádět tahy do stran.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrací kameny čínského šachu z období dynastie Song (960-1279)

Hra má dlouhou historii a je možné, že byla ovlivněna starší čínskou hrou liubo. Přesný původ čínského šachu není znám, ale nejstarší historické záznamy o hře siang-čchi pocházejí již z prvního století našeho letopočtu. Není však jasné, zda šlo o čínské šachy nebo jinou hru se stejným názvem, protože slovní spojení siang-čchi má několik významů (hra slonů, hra figurek, hra souhvězdí, …).

Obecně se předpokládá, že čínské šachy vznikly úpravou indické hry čaturanga, která se považuje za předchůdce ostatních šachových her.[1] Naproti tomu někteří historici (David H. Li) tvrdí, že čínské šachy je starší než čaturanga a vznikly v Číně. Společné znaky obou her by bylo obtížné připsat pouze náhodě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Čínsky šach na slovenské Wikipedii a Xiangqi na anglické Wikipedii.

  1. Murray, H.J.R.. A History of Chess. [s.l.]: Benjamin Press (pôvodne Oxford University Press), 1913. Dostupné online. ISBN 0-936317-01-9. OCLC 13472872 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]