Wikipedista:Vermeršpín/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

RNDr. Jiří Svoboda, CSc., DSc. (*1958, Brno) vystudoval fyziku pevných látek na Přírodovědecké fakultě dnešní Masarykovy univerzity. V Ústavu fyziky materiálů Akademie Věd ČR se zabývá

Jiří Svoboda
Chybí svobodný obrázek.

termodynamickým modelováním transportních jevů a vývojem mikrostruktury v pevných látkách. Jakožto etablovaný materiálový fyzik vyvíjí s kolegy slitinu budoucnosti, která má odolat extrémně vysokým teplotám. Ve svém volném čase se již desítky let zabývá efektivním řešením klimatické krize a navrhuje a staví pasivní domy dle vlastního konceptu, který nazval Optimalizmus.

Významné publikace a ocenění[editovat | editovat zdroj]

2023 - vznikl filmový dokument Jiříkovo vidění - Globální home esej https://www.filmjirikovovideni.cz/, který sleduje Jiřího a jeho dcery Marty misi s idejí Jednotné Globální uhlíkové daně a 100% dividendy na záchranu planety.

2023 - Nakladatelství Togga vydává knihu rozhovorů Jiřího Svobody a Marty Kovářové: Jak přimět slepici, aby začala snášet kachní vejce

2019 - U příležitosti oslav 100. výročí Německé společnosti pro vědu o materiálech (DGM) byla dne 27. 2019 udělena RNDr. Jiřímu Svobodovi, CSc., DSc. Pamětní medaile Gustava Tammanna. Tato medaile vyznamenává pouze jednou ročně jednoho vedoucího vědeckovýzkumné skupiny v oblasti materiálových věd a inženýrství, který přispěl do této oblasti mimořádným způsobem v podobě dalekosáhlého konceptu vědeckého výzkumu nebo technického rozvoje.

Reference[editovat | editovat zdroj]