Wikipedista:UsagiSan Cz/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jana Ziegelheimová[editovat | editovat zdroj]

Ing. Jana Ziegelheimová, Ph.D., je česká sportovkyně, která se věnuje sportu kendó.[1] [2] V únoru 2023 získala jako první Češka 7. dan kendó, dosud nejvyšší ocenění pro ženu ve Střední a Východní Evropě.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jana Ziegelheimová začala s kendó v roce 1995 a již o dva roky později začala reprezentovat Českou republiku na mezinárodních soutěžích. V roce 2001 zvítězila v kategorii žen v Poháru České kendó federace (pod jménem Jana Schambergerová)[3]. V roce 2009 se stala mistryní České republiky a v roce 2012 se jí podařilo postoupit na mistrovství Evropy v kendó. Od té doby se zúčastnila mnoha mezinárodních soutěží, jako jsou mistrovství světa, mistrovství Evropy a Světová liga kendó.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Jana Ziegelheimová se narodila v roce 1977 v Bílině. Od dětství se věnovala sportu a začala s plaváním, později se však zaměřila na kendó. V současné době pracuje jako trenérka kendó a věnuje se výuce této japonské bojové disciplíny. Kendó se věnuje také její manžel Jindřich Ziegelheim, s nímž mají tři děti.

Výuka kendó[editovat | editovat zdroj]

Jana Ziegelheimová je zkušená trenérka kendó a vede tréninky jak pro začátečníky, tak pro pokročilé kendisty. Má licenci 7. dan a své zkušenosti a znalosti předává nejen v České republice, ale také v zahraničí, kde vedla například tréninky v Německu, Polsku a Japonsku. V roce 2015 založila vlastní kendó klub a od té doby se věnuje také rozvoji kendó komunity v České republice, nejprve v Bílině a poté v Praze. V roce 2013 vydali spolu s manželem Jindřichem Ziegelheimem knihu Kendó - tři spojené kruhy. V roce 2019 spolu přeložili knihu japonského mistra v kendó Hiroši Ozawy s názvem Kendó: úplný průvodce (Praha: Argo, 2019).[4]

Jana Ziegelheimová je přední českou kendistkou a svou sportovní kariéru kombinuje s výukou této japonské bojové disciplíny. Její úspěchy na mezinárodních soutěžích ji řadí mezi nejlepší kendisty na světě.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Ziegelheim, Jindřich a Jana Ziegelheimová. Kendó: tři spojené kruhy. Jana Ziegelheimová: vlastním nákladem. ISBN: 978-80-260-3082-9

Ozawa, Hiroshi. Kendó: úplný průvodce. Praha: Argo, 2019. ISBN: 978-80-257-2980-9

  1. ADMINISTRATOR. Rozhovor s Janou Ziegelheimovou • Bílinsko [online]. 2019-02-18 [cit. 2023-03-11]. Dostupné online. 
  2. Ziegelheimová, Jana, Ing., Ph.D.. usermap.cvut.cz [online]. [cit. 2023-03-11]. Dostupné online. 
  3. Mistrovství ČR v Kendó – Česká Federace Kendо̄ [online]. [cit. 2023-03-11]. Dostupné online. 
  4. KOSMAS.CZ. Kendó - Hiroshi Ozawa | Kosmas.cz - internetové knihkupectví. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Kategorie:Sport Kategorie:Kendó