Wikipedista:Phoenix CZE/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Paramore je americká rocková skupina, pocházející z města Franklin ve státě Tennessee. Mezi její členy (od roku 2017) patří hlavní zpěvačka Hayley Williams, kytarista Taylor York a bubeník Zac Farro. Kapela byla založená v roce 2004, přičemž Hayley a Farro jsou zakládajícími členy. York se připojil až v roce 2007.

Debutovým album skupiny bylo All We Know Is Falling (2005). To se v roce 2006 dostalo na 30. místo v americkém žebříčku Billboard Heatseekers a v roce 2009 na čtvrté místo v žebříčku UK Rock Chart. Druhé album kapely, Riot! (2007) se stal mainstreamovým úspěchem díky úspěchu singlů Misery Business, Crushcrushcrush a That’s What You Get. Album bylo v USA certifikováno jako platinové a kapela získala nominaci na nejlepšího nového umělce na udílení cen Grammy 2008. Album Brand New Eyes z roku 2009 se dostalo na druhé místo v žebříčku Billboard 200 a stal se dosud druhým nejlépe hodnoceným albem kapely. Produkovalo čtyřicet nejlepších singlů „ The Only Exception “ a stalo se platinovým v Irsku a Velké Británii. [4]

Po odchodu Zaca a Joshe Farra v roce 2010 vydala skupina v roce 2013 své stejnojmenné čtvrté album. Paramore dalo kapele první píseň číslo jedna v americkém žebříčku Billboard 200 a bylo také albem číslo jedna ve Velké Británii, Irsku, Austrálie, Nový Zéland, Brazílie, Argentina a Mexiko. [5] Zahrnoval singly " Still Into You " a " Ain't It Fun ", přičemž druhý jmenovaný vyhrál cenu Grammy za nejlepší rockovou píseň pro Williamse a Yorka jako skladatele, což z něj udělalo první vítězství Paramore Grammy . [6] [7] Sestava kapely se po tomto albu ještě jednou změnila, basák Jeremy Davis kapelu opustil koncem roku 2015 a bývalý bubeník Zac Farro se ke kapele vrátil v roce 2017. Jejich páté a šesté studiové album After Laughter and This Is Why , byly vydány v květnu 2017 [8] a v únoru 2023, s velkým ohlasem u kritiky.