Wikipedista:Martin Urbanec/Dílna/Wikipedie:Jak vytvořit bota

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto pískoviště mohou editovat další wikipedisté, prosím, nerevertujte jejich změny vyjma jasného vandalismu.

Boti jsou automatické programy působící na Wikipedii přes její webové nebo API rozhraní. Tato stránka se snaží vysvětlit jak takového bota vytvořit.

Proč vytvořit bota?[editovat | editovat zdroj]

Boti mohou automatizovat úkoly a provést je mnohem rychleji než lidský editor. Například pokud máte jednoduchý úkol, který je třeba provést mnohokrát za sebou (například přidat šablonu do všech stránek v kategorii s 1000 stránkami), tento úkol bude pravděpodobně lépe proveden botem než člověkem. O provedení akce botem můžete žádat na speciální stránce.

Ujištění před vytvořením bota[editovat | editovat zdroj]

Je mnohem jednodušší požádat o provedení práce jiným (již existujícím) botem. Jestliže máte periodický úkol nebo neumíte programovat, je toto většinou nejlepší řešení. Tyto žádosti mohou být pokládány na speciální stránce. Také bylo vyvinuto mnoho polobotů dostupných komukoliv. Jejich kompletní seznam naleznete na stránce Wikipedie:Editační nástroje. Poloboti jako AutoWikiBrowser mohou být použiti se žádnou nebo minimální znalostí programování.

Jestliže jste se rozhodli vytvořit bota sami například kvůli frekvenci svých požadavků, není nutné psát nového odznovu. Na Wikipedii běží několik botů a spousta z nich publikuje svůj zdrojový kód, který může být použit k dalším podobným úkolům. Existuje také několik frameworků, které je možné využít pro vývoj bota. Modifikace existujícího bota anebo využití frameworku značně šetří čas potřebný k vývoji bota. Nejpopulárnější a nejznámější z těchto frameworků je Pywikibot (PWB) napsaný v jazyce Python.

Napsání nového bota vyžaduje vysokou znalost programování. Úplně nový bot musí projít testováním předtím, než je mu umožněno pracovat. K napsání úspěšného bota jsou nejdůležitější odpovědi na tyto otázky.

  • Poběží bot automaticky, nebo s manuální asistencí?
  • Vytvoříte ho sami, nebo s pomocí ostatních programátorů?
  • Budou jeho editace nebo jiné akce zaznamenávány? Jestli ano, na lokálním disku, nebo na wikistránce?
  • Poběží uvnitř webového prohlížeče (například napsaný v JavaScriptu), nebo to bude samostatný program?
    • Jestli bude samostatným programem, poběží na lokálním počítači, nebo na vzdáleném serveru, jako jsou Wikimedia Labs?
      • Jestliže poběží na vzdáleném serveru, budou ostatní editoři schopni bota spustit či zastavit?

Jak boti fungují?[editovat | editovat zdroj]

Boti fungují stejně, jako lidští editoři. Bot si stáhne článek, prozkoumá ho a provede změny podle pokynů. Rozdíl mezi botem a lidským editorem je ten, že bot provádí změny mnohem rychleji než člověk. Boti jsou také dobří pro opakované úkoly, které mají jasně definované předlohy, podle kterých se bot chová.

V typických případech se bot přihlašuje pod svým vlastním uživatelském účtem a vyžaduje stránky z Wikipedie stejně, jako to dělá webový prohlížeč. Jen staženou stránku nezobrazí na obrazovce, ale pracuje s ní v paměti a zkoumá, jestli je potřeba provést nějakou změnu. Jestliže ano, opět je ukládá úplně stejně, jako to dělá webový prohlížeč.

Protože boti přistupují ke stránkám stejně, jako lidští editoři, mohou se boti dostat do stejných situací, jako lidé. Mohou se dostat do editačního konfliktu, může se jim stránka nedostat včas anebo se může stát jiná nepředpokládaná komplikace.

Přehled vyvíjení bota[editovat | editovat zdroj]

Ve skutečnosti je napsání kódu robota jedinou částí jeho vývoje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wikipedia:Creating a bot na anglické Wikipedii.