Přeskočit na obsah

Wikipedista:Markéta Hedbábná/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Travelking je česká společnost zaměřená na prodej pobytových a zážitkových balíčků, kterou v roce 2014 založila trojice podnikatelů z Česka a Slovenska.

Travelking.cz
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení2014
ZakladateléTomáš Čmelík, Peter Kóša, Lukáš Fecko
SídloBrno, Česká republika
Adresa sídlaDvořákova 44, 602 00 Brno, Česko
Klíčoví lidéTomáš Čmelík, Peter Kóša, Štěpán Pospíšilík
Charakteristika firmy
Mateřská společnostTravelCircus
MajiteléTomáš Čmelík, Peter Kóša, Štěpán Pospíšilík
Identifikátory
Oficiální webwwww.travelking.cz
IČO02642328

Hlavní činnost[editovat | editovat zdroj]

Primární specializací společnosti Travelking je prodej pobytových balíčků v hotelech, penzionech a dalších ubytovacích zařízeních v řadě evropských zemí. Od fúze s německou online platformou pro prémiové cestování TravelCircus v roce 2022 nabízí rovněž produkty svého německého partnera, tedy zážitkové pobyty. Zákazníci tak dnes mají možnost nakupovat přes Travelking pobyty se vstupenkami na ty nejlepší kulturní akce a události v rámci celé Evropy. Aktuálně Travelking své balíčky nabízí přes doménu nejen v Česku, ale také na Slovensku a od roku 2020 také v Maďarsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Travelking byl pod svým původním názvem Slevoking založen v roce 2014 Tomášem Čmelíkem, Peterem Kóšou a Lukášem Feckem. Hlavní vizí brněnské firmy od počátku bylo stát se cestovatelskou jedničkou pro zákazníky toužící po dovolené v Evropě.

Ačkoliv byl v době vzniku společnosti segment tehdy populárních slevových portálů už značně nasycen, Slevokingu se i tak podařilo získat a udržet vysoké postavení na tomto specifickém trhu.

V roce 2019 prošla firma Slevoking fází rebrandingu a od té doby působí již pod názvem Travelking, což lépe vystihuje zaměření na cestování a zážitky.

Společnost Travelking se úspěšně vypořádala i s výzvami, které v roce 2020 přinesla pandemie onemocnění Covid-19. Ačkoliv k oborům nejvíce zasaženým pandemií patřilo právě cestování, firmě se podařilo nelehké období přečkat. Výsledkem zaměření na budoucnost během pandemie bylo například rozšíření nabídky o pobyty na chalupách a chatách v roce 2021.

O rok později, tedy v roce 2022, se Travelking během fúze sloučil s německou společností TravelCircus, která patří k lídrům na trhu prémiových cestovatelských zážitků.

Charitativní činnost[editovat | editovat zdroj]

Travelking je aktivní také v charitativní činnosti. Svým zákazníkům nabízí možnost při platbě přispět drobnou částkou na různé charitativní projekty. Za přispění svých zákazníků mohl Travelking finančně podpořit například dětské domovy, kočičí útulek a mnoho individuálních příjemců, kteří se potýkají například s vážnými zdravotními problémy.

Další aktivity[editovat | editovat zdroj]

Objevte to NEJ z Česka a Slovenska[editovat | editovat zdroj]

Náhlý příchod pandemie koronaviru prakticky zastavil veškerý cestovní ruch. Aby Travelking podpořil cestování i v době nejrůznějších omezení, přišel s kampaněmi Objevte to NEJ z Česka a Slovenska. Součástí byly články s tipy na místa, která je možné navštívit i v době zavřených hranic a nejrůznějších opatření. Doporučení se týkala například zřícenin, hradů, aquaparků, vodopádů, jeskyní atd. Vzhledem ke své úspěšnosti se kampaň 2022 rozšířila o Objevte to NEJ z Maďarska, která zdůrazňuje i další maďarské přednosti než světové proslulé termální lázně.

Travelpedia[editovat | editovat zdroj]

Dalším užitečným projektem pro zákazníky je Travelpedie, která obsahuje více než 2 500 tipů na výlety v lokalitách, kde má Travelking partnerské hotely. Zákazník se tak už během nákupu může podívat, jaká jsou největší lákadla v okolí konkrétního ubytování. Vzhledem k neustále se rozšiřujícímu portfoliu Travelkingu přibývají neustále nové tipy na výlety.

Vánoční kampaň „Co jste dostali k Vánocům?“[editovat | editovat zdroj]

V rámci kampaně před Vánoci v roce 2021 přišel Travelking s průzkumem, ve kterém bylo cílem zjistit, zda si lidé pamatují, co dostali loni k Vánocům. Z výsledků vyplynulo, že 72 % respondentů si loňské vánoční dárky nepamatuje – s jednou výjimkou. Pokud totiž lidé dostali jako dárek pobyt nebo zážitek, pamatovala si to po roce naprostá většina z nich.