Wikipedista:Mašková Nela/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vodňany žijou[editovat | editovat zdroj]

Vodňany žijou je spolek, který se orientuje na kulturním a společenském oživení města. Celoročně pořádá nejrůznější společenské a kulturní akce. Spolek vznikl v dubnu roku 2010. Spolek založil Pavel Janšta společně se svými kamarády, a lidmi dobré vůle z Vodňan. Občanské sdružení Vodňany žijou založili, protože chtěli zvýšit kulturní akce ve Vodňanech. Nejznámějšími projekty tohoto spolku je bezpochyby festival Vodňany žijou, který se koná zhruba od poloviny září do poloviny října. Festival obsahuje nejen hudební vystoupení, ale také divadlo, promítání filmů, tanec, výstavy atd.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Ke dni 31. 2. 2023 jsou členy spolku Alena Popelová (revizorka), Lukáš Kraus, Ivanka Čonková, Míla Vaňeček (člen rady), Vít Krajčovič (člen rady), Ondřej Synek, Tomáš Petřík, Míša Žlábková, Pavel Janšta, Anežka Martínková, Kristýna Gavriněvová, Markéta Jirková, Vláďa Petřík, Michal Hroneš (místopředseda), Kamila Havlínová (člen rady, generální sekretář), Honza Vlach, Tereza Burianová, Martin Leskovjan, Michaela Lencová (předsedkyně), Matěj Chytil

Pavel Janšta - otec poutník[editovat | editovat zdroj]

Pavel Janšta
Pavel Janšta

Pavel Janšta je absolvent politologie, vodňanský rodák a původce celé iniciativy Vodňany žijou. Je to cestovatel, který procestoval celou Evropu, asijské stepi i pouště Blízkého východu a nakonec zjistil, že ve Vodňanech je nejlépe. S ambicí změnit město úspěšně kandidoval v komunálních volbách, stal se místostarostou a oživování města teď pomáhá z radnice.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Spolek se poprvé veřejně prezentoval na oslavě Dne Země 22. dubna 2010. Jedním z principů, jimiž se sdružení zaštiťuje, je totiž posilování vědomí vlastní odpovědnosti za stav nejen politického a kulturního života, ale též životního prostředí a podněcování aktivního přístupu k řešení otázek s tím spojených. Oslava Dne země tak pro spolek znamenala výzvu k artikulaci tohoto postoje a zároveň příležitost k prvnímu navázání spolupráce s Vodňanskými na konkrétním projektu. Navázali kontakt s již fungujícím sdružením Krajina, které každoročně ve spojitosti s Dnem Země vysazuje strom na vybraném místě ve městě. K ostatním akcím spolku patří také Pecha Kucha, tato akce se odehrává každoročně vždy ve 20:20 hodin. Mezi aktuálnější akce patří například výstava ŽIVO(t) V ZÁTIŠÍ která byla slavnostně představena v polovině září roku 2022. Zároveň se také 15. září uskutečnila závěrečná procházka Zátiším s krajinářkami-architektkami.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Výroční zpráva 2010 https://www.vodnanyzijou.cz/zet/File/vz-vyrocka-2010.pdf
  2. Facebook https://www.facebook.com/VodnanyZijou
  3. Rozhovor https://www.ceskatelevize.cz/porady/10274470705-dobre-rano-s-jednickou/411236100071077/cast/166402/