Wikipedista:Lukáš Král/Ekumenismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ekumenismus


Ekumenismus je snaha projevující se v poslední době v prostředí křesťanských církví o vzájemné sblížení a obohacení různých církví, které mají mnohdy společné teologické názory.

Seznam křesťanských církví a náboženských společností:

Apoštolská církev
Armáda spásy - proslavila se zejména charitativními akcemi
Bratrská jednota baptistů - 1611
Církev adventistů sedmého dne - 1861, vznikla v očekávání brzkého druhého Kristova příchodu a studiem Bible (opětovné slavení soboty jako sedmého dne apod.)
Církev bratrská
Církev Ježíše Krista svatých posledních dní - tzv. mormoni, vznikla v USA, kdy se Josephu Smithovi zjevil anděl Moroni a vyvolil jej jako proroka Američanů. Smith údajně našel zlaté desky, z nichž přeložil text známý v tzv. Knize Mormonově.
Řeckokatolická církev
Českobratrská církev evangelická - vznik 1918, ale hlásí se k reformačním snahám. Vznikla jako sloučená církev agsburského a helvétského vyznání. Hlavní instituce je synod, kterému předsedá synodní senior. Území republiky je členěno do seniorátů, území odpovídajících zhruba krajům.
Církev československá husitská - hlásí se k odkazu Jana Husa a jeho spolupracovníků, založena jako odnož reformovaných katolických sborů. Přijímají pod obojí, hostii i víno, užívají liturgii.
Evangelická církev augsburského vyznání
Evangelická církev metodistická- vznik v USA, učení spočívá v životě podle souborů biblických předpisů, tzv. metod.
Jednota bratrská
Římskokatolická církev - považuje se za nástupkyni prvotní církve v Jeruzalémě. Kněží dodržují celibát, církev vyznává svátosti křtu, pomazání nemocných, manželství, zpovědi, smíření, přïjímání.
Křesťanské sbory
Křesťanská společenství
Lutherská evangelická církev augsburského vyznání - pražský sbor Církev působí zejména ve Slezsku. Jedná se o protestantskou církev hlásící se k odkazu Martina Luthera.
Obec křesťanů Obec křesťanů byla založena na podzim roku 1922 ve Švýcarsku. Jejími zakladateli bylo čtyřicet pět osobností náboženského a kulturního života pod vedením evangelického kazatele a teologa Friedricha Rittelmeyera. Ti dali podnět ke vzniku prvních sborů Obce křesťanů nejprve na území Německa. V roce 1925 začala Obec křesťanů působit ve Švýcarsku a v Československu a pak postupně v dalších evropských zemích. Po nástupu nacismu byla v Německu a jím obsazených oblastech zakázána a pronásledována, avšak po skončení války byla obnovena činnost většiny sborů a Obec křesťanů se začala šířit i do zámoří. V Československu byla Obec křesťanů opět zakázána komunistickým režimem v roce 1951, avšak pracovala dál v podzemí. Po krátkém pokusu obnovit veřejnou práci v době Pražského jara byla v roce 1971 zakázána potřetí. Od roku 1990 rozvíjí svou činnost znovu veřejně na bázi občanského sdružení Obec křesťanů – hnutí za náboženskou obnovu.
Pravoslavná církev- oddělila se po tzv. velkém schizmatu r. 1054, centrum v Konstantinopoli - Istanbulu.
Starokatolická církev - hlásí se ke katolickým zásadám, ale vyznává i některé reformační prvky.
Náboženská společnost českých unitářů - původní učení v USA, tvrdí, že Bůh je jeden (unus - odtud unitáři). Mezi uniáře patřila i manželka 1. československého prezidenta, Charlotta Masaryková.
Náboženská společnost Svědkové Jehovovi(česká verze) NSSJ je mnoha lidmi považována za sektu. Pokládají se za pravé křesťany, vyznávají pravé Boží jméno Jehova. Neslaví Vánoce ani Velikonoce, neboť v jejich interpretaci se jedná o pohanské svátky. Neslaví ani narozeniny, protože říkají, že prvotním zájmem věřícího je oslavit Boha, a nikoli člověka. Jsou známi svou misijní činností, kdy rozdávají na ulicích svůj tisk - Strážná věž a Probuďte se!. Mají svůj vlastní překlad Bible - Svaté Písmo - Překlad Nového Světa .
Česká hinduistická náboženská společnost
Hare Krišna - Společnost pro vědomí Krišny
Federace židovských obcí Židé uznávají pouze Starý zákon a některé apokryfní spisy. Očekávají příchod Mesiáše, žili v tzv. diaspoře, kdy byli rozptýleni po celé Evropě inásledně v Americe. Po r. 1947 vznikl Stát Izrael jako domovina Židů na jejich původním území.
Scientologická církev


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]