Wikipedista:Kristyna2345/Reforma důchodového zákona

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Reforma důchodového práva (1993) Cm 2342, známá také jako Goodeova zpráva podle jejího hlavního autora Roye Goodea, byla vládou Spojeného království zadaným vyšetřením stavu důchodů ve Spojeném království, které nakonec vedlo k souboru zákonných reforem v zákoně o důchodech z roku 1995.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

V 70. letech 20. století doporučila vládní bílá kniha, aby členové dostali větší kontrolu nad hospodařením s penězi v penzijních fondech, a to zejména volbou alespoň poloviny míst ve správních radách penzijních fondů. V 80. a 90. letech vedla série skandálů a krachů podniků ke ztrátám zaměstnaneckých penzijních fondů a vyvolala tlak veřejnosti na změny v regulaci penzijního systému. Zejména zjištění po náhlé smrti Roberta Maxwella, majitele společnosti Mirror News Group, kdy vyšlo najevo, že z penzijních systémů svých zaměstnanců odčerpal miliony liber.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Goodeova zpráva doporučila právní předpisy pro účast členů systému na důchodovém pojištění. Svěřenecké fondy byly vhodným právním nástrojem pro "ochranu penzijního příslibu". V dokumentech o svěřeneckých fondech si zaměstnavatelé píší systém sami sobě a jmenují všechny správce, a to i v příspěvkově definovaných systémech, kde členové nesou všechna rizika, a to bylo od té doby nevyhovující:

members earn their benefits by their work and their contributions. It is their scheme in a very real sense and they have a legitimate interest in its management. ...Šablona:PbBut however scrupulous the employer may be, there is no substitute for the discipline of another voice in the decision-making process, who can ensure that the employer-appointed trustees do not allow themselves, consciously or unconsciously, to be unduly influenced by the wishes and concerns of the employer.[1]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Konzervativní vláda v odstavcích 16 až 21 zákona o důchodech z roku 1995 požadovala, aby zaměstnanci a příjemci dávek měli právo volit zástupce do správních rad, pokud tak zaměstnavatel nerozhodl. V zákoně o důchodech z roku 2004 byla tato výjimka odstraněna, aby byla zvolena jedna třetina zástupců penzijních svěřeneckých fondů nebo korporací, přičemž ministr mohl tento počet zvýšit na jednu polovinu.

Viz také[editovat | editovat zdroj]

Zdroje[editovat | editovat zdroj]

  1. (1993) Cm 2342, paras 4.5.15-4.5.19