Wikipedista:Kerehu/HEURÉKA Praha, folková skupina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
HEURÉKA 1986 - fotografie k 10. výročí založení skupiny
HEURÉKA po koncertě na hradě Hukvaldy 27.8.1983 s krumhorny, zobcovými flétnami a s kornamusou
Heuréka s Ivanem Vyskočilem /Divadlo v Nerudovce 5.6.1980/
HEURÉKA 1988 - Liberec-koncert k 30.výročí založení Severáčku

HEURÉKA Praha, folková skupina

Folkovou skupinu HEURÉKA Praha vytvořil v roce 1976 student FAMU Jaroslav Hovorka ze členů Vysokoškolského uměleckého souboru UK Praha. HEURÉKA hrála a zpívala evropské lidové písně, černošské spirituály, renesanční písně a písně Jaroslava Ježka v neobvyklých vokálních úpravách Miroslava Raichla a Milana Uherka. Kromě tradičních nástrojů /kytara, housle, viola a kontrabas/ používala i nástroje historické /krumhorn, kornamusa, portativ a sextet zobcových fléten/.

HEURÉKA uskutečnila stovky koncertů po celé republice, zejména v Malostranské besedě a v klubu Na Petynce, dále ve Francii, Arménii, Maďarsku, Bulharsku, v NDR a v NSR. Spolupracovala také s Lyrou Pragensis, s divadlem Viola a s Ivanem Vyskočilem.

V roce 1979 získává HEURÉKA na Portě v Olomouci "malou Portu" a v roce 1980 v Olomouci "velkou Portu". Nahrává desítky písní v rozhlase, v roce 1984 jí vychází LP deska Ejhle, Heuréka a v roce 1991 LP deska Vzhůru, pastýři. HEURÉKA natáčí několik samostatných pořadů pro Československou televizi: 1982-Ejhle, Heuréka, Studio M-Heuréka zpívá Ježka, 1983-Devatero tváří lásky atd.

Kmenové obsazení HEURÉKY tvořila Marie Formanová, Eva Neugebauerová, Lenka Ničková, Roman Cejnar, Petr Forman, Jaroslav Hovorka, Jiří Uherek a Jan Veverka. HEURÉKA přestala vystupovat v roce 1991.


Literatura:

Matzner, Poledňák, Wasserberger: Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby, Ćást jmenná-Československá scéna, str. 194-195, Editio Supraphon 1990