Wikipedista:Jirib/wikiprojekt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte na stránkách projektu Ptáci Česka, jehož hlavním cílem je vytvořit z české Wikipedie vyčerpávající a důvěryhodný zdroj informací o ptácích vyskytujících se na území České republiky.


Vize

WikiProjekt Ptáci Česka má za úkol soustředit a koordinovat činnost wikipedistů i veřejnosti se zájmem podílet se na zakládání, úpravě a vylepšování článků o ptácích na našem území. Postupným rozšířením hesel o všech druzích tak, aby obsahovala všechny podstatné informace, jejich řádným zdrojováním a spoluprácí s odborníky a odbornými institucemi, ať už v podobě přímého přispívání nebo konzultací, se pak budeme na české Wikipedii snažit vytvořit vyčerpávající a hlavně důvěryhodný zdroj informací o naší avifauně.

Proč realizovat takový projekt zrovna na Wikipedii?

Wikipedie má velký potenciál - je zdarma, čte ji mnoho lidí, množství studentů ji používá jako výchozí zdroj informací. Její sesterský projekt - Wikimedia Commons – navíc obsahuje velké množství dostupného audiovizuálního materiálu (fotografií, videí, nahrávek) vysoké encyklopedické hodnoty. Oproti jiným internetovým serverům je výhodou také snadné editování, které umožňuje udržení aktuálnosti textů při publikování nových poznatků, ať už z oblasti biologie, taxonomie nebo početnosti.

Jak můžu pomoci?

Ačkoliv je projekt zaměřen hlavně na oslovení odborné veřejnosti a studentů biologie, přispět může každý, ať už opravováním překlepů nebo přidáváním kvalitnějších obrázků. Podívejte se na Seznam ptáků Česka, najděte článek, který je třeba upravit nebo rozšířit, a můžete začít editovat! Pro podrobnější informace viz nápovědu.

Máte dotaz, připomínku nebo nápad? Jste ochotní nabídnout konzultační činnost? Napište nám na diskusní stránku nebo na e-mail ????. Navštívit můžete také naší facebookovou stránku.