Wikipedista:JSBot2/Pretty Noose

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:JSBot2/Pretty Noose
Z albaDown on the Upside
NahránoListopad 1995 – Únor 1996
Žánr
ProducentAdam Kasper, Soundgarden

"Pretty Noose" je píseň americké rockové skupiny Soundgarden. Píseň byla zveřejněna v březnu 1996 jako první singl alba Down on the Upside (1996). Autorem textu i hudby je frontman skupiny Chris Cornell.

Text, kompozice[editovat | editovat zdroj]

Píseň je nahraná v ladění C-G-C-G-G-E (stejně jako druhý singl, Burden in My Hand, nebo Head Down (Superunknown, 1994). Výrazný je úvodní riffs wah-wah efektem.

Hlavní myšlenkou textu je "hezky zabalená, ale špatná myšlenka" - něco, co vypadá jako dobrý nápad, ale úplně to tak není. ("Pretty Noose" - "hezká oprátka")

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

"Pretty Noose" se objevila v žebříčku Hot 100 Airplay magazínu Billboard a dostala se do top 40. Nejlépe se umístila čtvrtém místě žebříčku Billboard Mainstream Rock Tracks a na druhém místě žebříčku Billboard Modern Rock Tracks. Na udílení cen Grammy v roce 1997 získala píseň „Pretty Noose“ nominaci za nejlepší hardrockový počin. Kerrang! zařadili ji na jedenácté místo v seznamu „20 největších písní Soundgarden“ a uvedli, že píseň „zůstává měřítkem pro temný, alternativní rock z poloviny 90. let“.

Klip[editovat | editovat zdroj]

Hudební video k „Pretty Noose“ režíroval Frank Kozik . Kozik byl dříve známý svou prací na plakátech a obalech alb. [1] Video mísí animaci s různými scénami členů kapely v baru, Camerona jedoucího na motorce, zatčení Shepherda, a Cornella v ložnici. Původní plná verze videa byla nahrazena zkrácenou, neboť zobrazovala zabití.

  1. Zogbi, Marina. "Upshot on "The Upside" from Kim Thayil". Metal Edge. August 1996.

[[Kategorie:Písně z roku 1996]] [[Kategorie:Singly z roku 1996]]