Přeskočit na obsah

Wikipedista:Frederika Krenželoková/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Reknihy[editovat | editovat zdroj]

[1]Reknihy je označení pro internetový obchod s udržitelným knihkupectví. Reknihy se zabývají nákupem a výkupem použitých knih nebo knih nových, které jejich majitelé nevyužili, a tak je znovu posílají do oběhu k užitku.

Jak Reknihy fungují[editovat | editovat zdroj]

Reknihy prodávají knihy z druhé ruky na principu komisního prodeje. Nejprve zájemce o prodej vyplní formulář a pošle fotografie svých knih. Do 48 hodin obdrží e-mail s instrukcemi a schválením všech či vybraných titulů z poslané fotografie dle jejich odhadovaného stavu. Následně si zájemce o prodej vybere jednu z možností zaslání knih na pobočku. Po prodeji vyplácí firma 50% provizi z prodeje, ze které odečte 12 Kč.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Reknihy založil roku 2019 Tadeáš Kula, podnětem byla jeho nespokojenost s dosavadním stavem prodeje či nákupu použitých knih. Rozhodl se tedy založit vlastní čtenářskou platformu Reknihy, která by byla funkční službou trhu pro čtenáře a zájemce o použité knihy. [3]Podnikání se v prvních dvou letech rozjíždělo pomalu. Pozitivní změna nastala poté, co Reknihy získaly obchodní partnery a sponzory. [4]

Reknihy a udržitelnost[editovat | editovat zdroj]

Reknihy hrají důležitou roli v omezení odpadu v knižním průmyslu. Každý rok se miliony knih dostávají na skládky, což ma velice negativní dopady na životní prostředí. Udržitelné knihkupectví Reknihy využívá systém obnovy a opakovaného použití knih, což snižuje potřebu nově tisknout a zabraňuje plýtvání papírem a jinými materiály či zdroji energie.

Reknihy věnují svou pozornost také logistice a balení. Používají ekologický šetrnější materiály a snaží se minimalizovat uhlíkovou stopu při posílání a přijímaní knih. Tímto způsobem přispívají k celkové udržitelnosti svého podnikání.

Reknihy nezůstávají jen u prodeje knih, ale zapojují se také do vzdělávacích aktivit. Organizují workshopy a přednášky o udržitelnosti v knižním průmyslu, jejichž cílem je osvěta společnosti a zákazníků v oblasti obnovitelných zdrojů.

Ekologické projekty[editovat | editovat zdroj]

Stromy

Firma přispívá finančními prostředky na organizaci Rainforest Trust, která se zabývá ochranou deštných pralesů. Tuto organizaci může podpořit každý čtenář, který daruje svůj výdělek z prodeje knih nebo zvolí darovanou částku při nákupu.

Ke dni 31. prosince 2021 přispěly Reknihy na Conservation Action fond organizace Rainforest Trust částkou 109 206 Kč. S cenou dva americké dolary za akr se jedná o pomoc na záchranu cca 10 226 406 m2 deštných pralesů, což odpovídá rozloze téměř 38 000 tenisových kurtů. Reknihy se ve dnech 25.-26. 6. 2021 vzdaly na 24 hodin své provize a společně se čtenáři vybraly 15 274 Kč na sbírku Pomozte zničeným obcím na jihu Moravy.[5]

Ocennění[editovat | editovat zdroj]

Za podnikatelské úspěchy získaly Reknihy v průběhu své zatím krátké historie několik ocenění. Roku 2021 se Reknihy staly vítězem Ceny SDGS (Sustainable Development Goals). V roce 2020 se umístily na 2. místě v soutěži ShopRoku od Heureky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Reknihy: Máš doma přebytečné knížky a učebnice? Pošli je dál přes Reknihy!. HEY FOMO [online]. 2023-07-20 [cit. 2024-01-04]. Dostupné online. 
  2. Dominik Gazdoš z Knihobotu versus Tadeáš Kula z Reknih: Kdo je víc knihkupec a kdo antikvář?. e15.cz [online]. [cit. 2024-01-04]. Dostupné online. 
  3. O nás. Reknihy [online]. [cit. 2024-01-04]. Dostupné online. 
  4. Reknihy už dávno nejsou Kulova one man show. Za tři roky našly nový domov již sto tisícům knih. Euro.cz [online]. [cit. 2024-01-04]. Dostupné online. 
  5. NOVÁ, Magdalena. Po přečtení pošli dál. Na neobvyklém projektu vydělají všichni. iDNES.cz [online]. 2022-09-17 [cit. 2024-01-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]