Přeskočit na obsah

Wikipedista:Eubr11

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Letovice[editovat | editovat zdroj]

Město Letovice leží na březích řeky Svitavy a Křetínky. Při příjezdu do města uvidíme čtyři významné stavby. Zámek, který byl přestavěn z gotického hradu z druhé poloviny čtrnáctého století (první zmínka roku 1360). Gotický farní kostel svatého Prokopa z 15. století, v němž je možno spatřit krásné náhrobky majitelů panství. Barokní kostel svatého Václava s klášterem milosrdných bratří z let 1750-1780. V současné době slouží jako nemocnice pro dlouhodobě nemocné. Novodobá cihlová věž brněnského vodovodu, která byla postavena v roce 1913. Na náměstí je socha prvního československého prezidenta T.G. Masaryka. Další významné stavby: Městské kulturní středisko, městský úřad, Karlov (restaurace a kino), Základní škola v Tyršově ulici, Základní škola v Komenského ulici, Biskupské gymnázium, Masarykova škola práce, Střední odborná škola, Základní umělecká škola, Domov důchodců, Sportovní hala, Fotbalové hřiště, koupaliště, tenisové kurty, nádraží, přehrada na řece Křetínce. V Letovicích je také několik firem strojírenských, textilních, keramických.

Asi se nikdy nedozvíme, kdo byl ten, který se rozhodl postavit pevnou tvrz na místě, kde dnes stojí letovický zámek. Skutečností však je, že jeho volba byla šťastná, poněvadž dala základ Letovicím – městu, jehož význam rostl spolu s ubíhajícím časem. Stalo se tak snad proto, že kopec v nadmořské výšce 386 m vypínající se nad soutokem řeky Svitavy (ještě v 17. století se jmenovala Březová) a říčky Křetínky (dříve Svitavice). Svou výhodnou polohou skýtal bezpečné místo proti vpádu nepřátel? Nebo byl stavitel tvrze veden skutečností, že právě toto místo již v dávné minulosti, za doby vlády Přemyslovců a snad ještě dříve, kdy byl důležitou křižovatkou dvou významných obchodních cest. Jedné z Brna do Litomyšle a druhé z Olomouce přes Jevíčko a Letovice směrem na západ, která byla důležitým pojítkem obou sesterských zemí Moravy a Čech? Snad tomu tak bylo.


Je možné, že stavitele tvrze lákalo i přírodní bohatství, hojnost užitkové zběře, ryb, ptactva a včel v nádherné lesnaté krajině širokého okolí? Nebo byl letovický hrad v minulosti součástí důmyslného obraného systému, který zdržoval postup nepřátel a v čase nepřátelského tažení mohli rychlí poslové podat zprávu na brněnský hrad o blížícím se nebezpečí?

Kdo ví – jsou to pouze domněnky a na ně nám historie těžko odpoví, ponevadž z té doby se žádné záznamy nedochovaly. Je možné, že důvodů bylo mnohem víc, ale není pochyb o tom, že tvrz i pozdější hrad byl záštitou těch, kteří se v podhradí usídlili a také útočištěm obchodníků kteří oběma cestami projížděli. Snad právě proto, že Letovice ležely na křižovatce trstenické obchodní cesty, byly v minulosti stíhány nejednou pohromou a mnoho trpěly. Mnoho utrpení přinesla s sebou válečné tažení, když v roce 1241 tudy táhly četné oddíly Tatarů od Olomouce. V roce 1424 se městečka i hradu zmocnili husité, roku 1645 dobyli hrad Švédové, kteří pak v roce 1648 celé Letovice vypálili. Velké neštěstí potkalo Letovice a celé široké okolí ve válce třicetileté.


Traduje se, že jméno Letovice je odvozeno od mírnějšího podnebí. Odjakživa prý tu bylo léto delší, než na okolních horách – bylo léta více, proto Letovice. Jiní zastávají názor, že Letovice se jmenují podle náčelníka Leta, který je založil a po sobě pojmenoval. Letovice se poprvé připomínají v roce 1145. Jelikož již tenkrát měly své mýto, lze usuzovat, že existovaly daleko dříve. První zmínka o hradu je z roku 1306. Měl 3 brány se zdvihacími mosty, mnoho pokojů a rozvětvená sklepení. Hrad byl několikrát přestavován a posléze přebudován na novogotický zámek. Na svazích kolem zámku se pěstoval chmel až do roku 1830. Potom byl vysázen anglický park, který svého času patřil k nejkrásnějším v čaských zem. Podle historických zpráv byl na letovickém hradě ve 14. století opsán ve staročeštině cestopis nejslavnějšího středověkého benátského cestovatele Marka Pola „Milion“, který je nyní uložen v muzejní knihovně v Praze. Koncem listopadu roku 1625 navštívil Letovice Jan Amos Komenský, aby zde řešil osobně majetkové spory mezi tehdejší šlechtou. Na letovickém zámku údajně hudební skladatel Johannes Brahms složil svou světoznámou „Ukolébavku“.


Z našeho města pochází vydavatel prvních českých novin v Americe, František Kořízek a také první redaktor těchto novin Jan Bárta Letovský, jemuž je na rodném domku zasazena pamětní deska a ulice byla pojmenovaná jeho jménem.

Městský znak Ve svém znaku mají Letovice ostrve – zkřížené sukovité hole – znak pánů z Letovic a Ronova. První z Letovických Ronovců se uvádí Bořita z Letovic (roku 1203). První letovická pečeť s tímto znakem pochází z roku 1548.


Historický snímek Letovického náměstí:

Média:historický snímek náměstí.jpg

Současný snímek Letovického náměstí:

Média:současný snímek náměstí.jpg

Letecký snímek Letovic:

Média:letecký snímek letovic.jpg