Wikipedista:Dollywithmustage

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prasátko[editovat | editovat zdroj]

Prasátko je fiktivní postava z knih a filmů Medvídek Pú od Alana Alexandera Milna. Jako všichni ostatní hrdinové byl vytvořen na základě plyšové postavičky autorova syna.Je nejlepší přítel Medvídka Pú, ale je blízký i Kryštůfkovi Robinovi. V originální barevné verzi E. H. Sheparda má jasně růžovou kůži a zelený svetr, zatímco ve vezri od Disneyho má růžový. Je druhý nejmenší ze všech zvířátek, hned po Klokánkovi. Prasátkův hlas je pisklavý.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První roky[editovat | editovat zdroj]

Prasátko je poprvé uveden ve třetí kapitole Medvídeka Pú, ikdyž se objevuje i dříve na ilustraci ve druhé kapitole.Prasátko se vyskytuje i v dalších kapitolách (V, VI, VII, VIII, IX, a X).

Již v první knize prožívá prasátko několik dobrodružství, například, když prasátko dává Ijáčkovi narozeninový balovék (který poté praskne), nebo když se snaží podvést Klokanici v převleku za Klokánka, apod. V druhé knize pomáhá stavět Ijáčkův dům, potkává tygra, ztratí se v mlze a zachrání Medvídka Pú a Sovu. Za tento čin, pro něj složí Pú píseň.

Prasátko umí číst a psát. V jedné z ilustrací knihy druhé se objevuje, prasátko podepisující se jiným jménem ("Piglit"), ikdyž by se měl podepsat Prasátko ("Piglet"). Přesto mu Ijáček rád říkává Prasátko.

Prasátkovo oblíbené jídlo jsou žaludy. Jednou si jeden žalud zasadil kousek od svého domu a doufá, že jich v budoucnu bude mít víc.

Prasátko žije ve velkém domě ve středu buku ve Stokorcovém lese, vedle nápisu " Soukromý pozemek Williema". William je Prasátkův dědeček. Později v druhé knize se Prasátko odstěhovalo k Medvídkovi Pú

Kreslený film[editovat | editovat zdroj]

Na prasátko se zapomnělo v prvním filmu Medvídek Pú a Medový strom (1966) od režiséra Wolfganga Reithermana, později bylo nahrazeno za Sysla.

V roce 2003 Disney natočil film Prasátko a jeho velký příběh, který nás přesvědčuje o tom, že i to, co je malé může dokázat velké věci. Zvířatka nechají Prasátko omylem doma. Později si uvědomí, že je Prasátko velkým hrdinou. Později se to také potvrdí.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prasátko a jeho velký příběh [online]. Rev. 15. dubna 2012. Dostupné online. (český) 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Christopher Robin's Toys- inpirace pro vytvoření Prasátka