Wikipedista:Daneeq/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vyčerpané posádky v cíli závodu v roce 2002. Cambridge je vlevo.

Sportovní událost označovaná v angličtině jako "The Boat Race" je anglický veslařský závod mezi kluby z univerzit v Oxfordu a Cambridge. Jedná se o závod osmiveslic, probíhající každoročně na řece Temži v Londýně. Koná se vždy na jaře, obvykle poslední sobotu v květnu či první sobotu v dubnu. Oficiální název závodu zní Xchanging Boat Race a lze jej také vidět pod označeními University Boat Race či Oxford and Cambridge Boat Race.

V roce 2010 závod sledovalo odhadem tři čtvrtě milionu lidí na březích řeky[1] a další miliony v televizním přenosu.[2]

Členové obou týmů jsou tradičně označováni jako Blues a každá z lodí jako Blue Boat (Modrá loď), pričemž barva Cambridge je světle modrá a Oxfordu tmavě modrá. První závod se odehrál v roce 1829 a od roku 1856 se závodí pravidelně, s výjimkou dvou přerušení behěm světových válek. Zatím poslední závod se uskutečnil v sobotu 26 března 2011 v 17 hodin a jeho vítězem se stal Oxford.[3] Závod v roce 2012 čeká na potvrzení.

Závod se koná na základě společné dohody veslařských klubů obou univerzit.[4]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ[editovat | editovat zdroj]

Tradici založil v roce 1829 Charles Merivale, student na St John's College v Cambridge, a jeho přítel Charles Wordsworth z Oxfordu. Cambridge vyzvala Oxford k závodu v Henley-on-Thames. K dalšímu závodu došlo roku 1836, přičemž jeho trasa se přesunula a byla nyní od Westminsteru do Putney v Londýně. Během dalších několika let došlo mezi univerzitami k rozporům ohledně místa konání - Oxford preferoval Henley a Cambridge Londýn. V důsledku toho Cambridge závodila proti Klubu Leander v letech 1837 a 1838. S vytvořením oficiálního veslařského klubu Oxfordské univerzity byl závod obnoven a tato tradice trvá až dodnes - poražený vždy vítěze vyzve novému klání následující rok.

Závod v roce 1877 byl prohlášen za remízu. Podle Oxfordské legendy udajně rozhodčí, "Čestný John" Phelps, spal pod keřem, když závod finišoval, což ho vedlo k tomu jej prohlásit za "remízu pro Oxford o čtyři stopy"¨. Současné záznamy toto ovšem nijak nepotvrzují.

Oxford, značně vyčerpaný, se soustavně snažil udržet svůj rychle se krátící náskok, zatímco Cambridge, která se poněkud překvapivě opět postavila na nohy a veslovala jako jeden muž, předváděla úžasný sprint při 40 tempech za minutu, s výhledem na dostižení soupeře před cílovou čarou. Obě osmiveslice tak nakonec v zápolení projely podél cílové vlajky společně a cílový výstřel padl v dosud nevídané a dlouho nepřekonané atmosféře plné vzušení. Na pokřiky oslavující jednu posádku odpovídaly pokřiky pro druhou a bylo nemožné určit výsledek, dokud novinářská loď nezacouvala k rozhodčímu, aby situaci vyšetřila. John Phelps, zkušený veslař, který závod soudcoval, oznámil, že přídě obou lodí projely cílem současně a výsledkem byla remíza.

The Times

Cambridge se postarala o jednu z největších legend Boat Race a veslování celosvětově, Stanley Muttleburyho, jehož posádka vyhrála v prvních čtyřech z pěti závodů, kdy byl jejím členem, mezi lety 1886 a 1890. Byl považován za "nejlepšího veslaře, co se kdy do lodi posadil"

Tehdejší novináři píšící pro The Times se po jeho smrti v roce 1933 snažili vyzdvihnout jeho neobyčejnou fyzicou zdatnost a přirozený talent pro veslování, rysy doplněné mírností, dobrými způsoby a přirozenou laskavostí.

...

Významné závody posledních let[editovat | editovat zdroj]

2003: U Barnes Bridge - Oxford nakonec zvítězil o pouhou jednu stopu

V posledních letech docházelo často k dramatickým situacím. V roce 2002 favorizovaná Cambridgská posádka vedla několik stovek metrů před cílem, když jeden její veslař (Sebastian Mayer, který byl později členem vítězné posádky z roku 2004) vyčerpáním zkolaboval a Oxford nakonec vyhrál o tři čtvrtiny délky. Dosáhl toho ve vnější stopě zatáčky, což se předtím od roku 1952 nikomu nepodařilo.

V roce 2003 byla posádka Cambridge o poznání težší a vypadala jako favorit. Dva dny před závodem však na řece došlo ke srážce, ve které se zranil veslař Wayne Pommen. S nahrádníkem na jeho místě Cambridge poté prohrála o pouhou jednu stopu. V tomto roce také v posádkách veslovaly dva páry sourozenců: Matt Smith a David Livingston za Oxford a Ben Smith a James Livingston za Cambridge. Všichni čtyři byli navíc spolužáci z Hampton School v jihozápadním Londýně. Cambridge se podařila odveta v roce 2004, v závodě který v počáteční fázi poznamenaly divoké srážky vesel a vypadnutí Oxfordského háčka ze sedadla.

V roce 2006 zvítězil Oxford. Cambridge začala jako favorit, jenže i přes hustý déšť se rozhodla nepoužít pumpu na odčerpávání vody z lodi. Oxford pumpu použil, Cambridge předjel a vyhrál. Cambridge přitom používala tyto pumpy už od roku 1987.

2010: Cambridge (vlevo) se držela za Oxfordskou lodí a předjela ji behěm poslední míle. V pozadí stanoviště Surrey

V roce 2007 byla posádka Cambridge znovu favorizovaná na základě individuálích výkonů svých veslařů a také v průměru o devět liber na človeka těžší. V Cambridgské posádce bylo pět zkušených Blues oproti jedinému na straně Oxfordu. Mezinárodní úspěchy Cambridgské posádky navíc zdaleka převyšovaly úspěchy té Oxfordské: na zádi (sedmička a štrok) měla dvojici německých světových šampionů, Thorstena Engelmanna – historicky nejtežšího veslaře se 110.8 kg[5] – a Sebastiana Schulteho, olympijského vítěze Kierana Westa a britského medailistu Toma Jamese. Přestože Oxford ze začátku vesloval silně, světle modří ukázali svou sílu a drželi Oxford zpátky, když byli ve výhodě, a díky čistší technice se u Chiswick Steps začali vzdalovat. I přes svou váhu a technickou vyspělost vyhrála Cambridge pouze o délku a čtvrt v čase 17 minut a 49 sekund.

V roce 2010 byly obě posádky srovnatelné věkem, výškou i hmotností. Oxford vyhrál los a zvolil Surrey station, podařil se mu svižný start a donutil Cambridge veslovat v pomalejší vnější stopě okolo Hammermsith Bridge do Chiswick Eyot. Cambridgská posádka u Chiswick Pier dramaticky bojovala, předehnala Oxford před Barnes Bridge a nakonec zvítězila o 11/3 délky v čase 17 minut 35 sekund.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Trasa Boat Race ("Middlesex" a "Surrey" označují břehy Temže podle jmen tradičních anglických hrabství)

Trasa je dlouhá 4 míle a 374 yardů (6,779 km) z Putney do Mortlake okolo Hammersmithu a Barnes; občas se jí říká Championship Course (Mistrovská trasa), má tvar písmene S a vede z východu na západ. Start a cíl jsou vyznačeny speciálními kameny univerzitního závodu na jižním břehu. Prezidenti klubů si před závodem hodí mincí (pamětní z roku 1829) o právo výběru břehu (stanoviště), ze kterého budou začínat: jejich rozhodnutí závisí na povětrnostních podmínkách a na tom, jak jednotlivé úseky tratě sednou jejich posádce. Severní stanoviště (Middlesex) má výhodu v první a poslední zatáčce a jižní (Surrey) zase během delšího prostředního oblouku.

Souboj o rychlejší proud

Během závodu kormidelníci soupeří o rychlejší proud, který se nachází v nejhlubším místě řeky, což často vede ke střetu vesel a varování rozhodčího. Posádka, které se podaří uniknout o jednu celou délku může poté druhou loď blokovat a velmi jí ztížit snahu o získání vedení. Z toho důvodu je obecnou taktikou vyrazit ze začátku rychle a jenom málokdy dojde ke změně pořadí po polovině závodu (což se ovšem stalo v letech 2003, 2007 a 2010).

Závod se jede proti proudu, ale je načasován na přílivovou vlnu tak, aby posádky závodily v co nejrychlejším proudu.[6] Při silném západním větru bude fouká proti přílivu a voda je velice neklidná. Podmínky jsou někdy tak nebezpečné, že mezinárodní závod regat by byl zrušen, avšak Boat Race tradičně pokračuje i bez přízně počasí za nebezpečí potopení lodí. Behěm několika závodů došlo k potopení jedné nebo obou posádek. Cambridge se to stalo v letech 1859 a 1978 a Oxfordu v letech 1925 a 1951. V roce 1912 se potopily obě lodi a závod byl opakován a v roce 1984 se Cambridge potopila poté, co narazila do pramice během rozehřívání před závodem.[7][8] Cambridgské potopení v roce 1978 bylo zařazeno na 79. místo v seznamu 100 nejvýznamnějších sportovních událostí kanálu Channel 4.

Závod je pro těžko---- osmy (tj. osm veslařů s kormidelníkem a bez omezení na hmotnost). Kormidelník může být žena, první kormidelnicí v historii byla Sue Brown za Oxford v roce 1981. Mezi veslaři pro mužský závod mohou být ženy, opačně to však neplatí.

Předchozí trasy[editovat | editovat zdroj]

Závod se po většinu historie konal z Putney do Mortlake, ale existovaly další tři trasy:

  • 1829 - Henley-on-Thames
  • od 1839 do 1849 - Z Westminsteru do Putney
  • 1846, 1856, 1862, 1863 - Z Mortlake do Putney

Kromě toho se behěm druhé světové války konaly čtyři neoficiální závody mimo Londýn - 1940 (Henley-on-Thames), 1943 (Sanford-on-Thames), 1944 (River Great Ouse, Ely) a 1945. Vzhledem k tomu, že veslaři nebyli oceněni jako Blues, nepočítají se do oficiáních statistik.

Výsledky a statistiky[editovat | editovat zdroj]

O historii závodů se vedou detailní záznamy a statistiky jsou pečlivě sledovány. Výběr často uváděných statistik obsahuje:

  • Cambridge: 80 vítězství
  • Oxford: 76 vítězství
  • Remízy: 1
  • Nejvíc vítězství po sobě: Cambridge, 13 (1924-36)
  • Cambridgeští náhradníci (Goldie): 29 vítězství
  • Oxfordští náhradníci (Isis): 17 vítězství[9]
  • Rekord tratě: Cambridge, 1998 - 16 minut, 19 sekund (průměrná rychlost 24,9 km/h, zahrnuje vliv přílivu)
  • Nejtěžší veslař: Thorsten Engelmann, Cambridge 2007, 110,8 kg)
  • Nejlehčí veslař: Alfred Higgins, Oxford 1882, 60,1 kg)
  • Nejvyšší veslař: Josh West, Cambridge 1999-2002, 2,07 m)
  • Nejvyšší posádka: Cambridge 1999, průměr 1,98 m)
  • Nejstarší veslař: Mike Wherley, Oxford, 36 let a 14 dní dne 29. března 2008 (vítěz)
  • Nejstarší závodník: Andy Probert (kormidelník), Cambridge, 38 let a 86 dní dne 4 dubna 1992

Kompletní výsledky podle roku[editovat | editovat zdroj]

Závod Datum Vítěz Čas Oxford celkem Cambridge celkem Závod náhradníků
1 18290610a10. června 1829 Oxford 14:03 1 0
2 18360106a6. 
  1. default 1836 ||style="background:#B7E1E4; color:#000;" align="center" | Cambridge || align="center" | 36:00 || align="center" | 1 || align="center" | 1 ||
3 18390403a3. dubna 1839 Cambridge 31:00 1 2
4 18400415a15. dubna 1840 Cambridge 29:03 1 3
5 18410414a14. dubna 1841 Cambridge 32:03 1 4
6 18420611a11. června 1842 Oxford 30:01 2 4
7 18450315a15. března 1845 Cambridge 23:03 2 5
8 18460403a3. dubna 1846 Cambridge 21:05 2 6
9 18490429a29. dubna 1849 Cambridge 22:00 2 7
10 18491215a15. prosince 1849 Oxford foul 3 7
11 18520403a3. dubna 1852 Oxford 21:36 4 7
12 18540408a8. dubna 1854 Oxford 25:29 5 7
13 18560315a15. března 1856 Cambridge 25:45 5 8
14 18570404a4. dubna 1857 Oxford 22:05 6 8
15 18580327a27. března 1858 Cambridge 21:23 6 9
16 18590415a15. dubna 1859 Oxford 24:04 7 9
17 18600331a31. března 1860 Cambridge 26:05 7 10
18 18610323a23. března 1861 Oxford 23:03 8 10
19 18620412a12. dubna 1862 Oxford 24:04 9 10
20 18630328a28. března 1863 Oxford 23:06 10 10
21 18640319a19. března 1864 Oxford 21:04 11 10
22 18650408a8. dubna 1865 Oxford 21:24 12 10
23 18660324a24. března 1866 Oxford 25:35 13 10
24 18670413a13. dubna 1867 Oxford 22:39 14 10
25 18680404a4. dubna 1868 Oxford 20:56 15 10
26 18690317a17. března 1869 Oxford 20:04 16 10
27 18700406a6. dubna 1870 Cambridge 22:04 16 11
28 18710401a1. dubna 1871 Cambridge 23:01 16 12
29 18720323a23. března 1872 Cambridge 21:15 16 13
30 18730329a29. března 1873 Cambridge 19:35 16 14
31 18740328a28. března 1874 Cambridge 22:35 16 15
32 18750320a20. března 1875 Oxford 22:02 17 15
33 18760408a8. dubna 1876 Cambridge 20:02 17 16
34 18770324a24. března 1877 dead heat 24:08 17 16
35 18780413a13. dubna 1878 Oxford 22:15 18 16
36 18790405a5. dubna 1879 Cambridge 21:18 18 17
37 18800322a22. března 1880 Oxford 21:23 19 17
38 18810408a8. dubna 1881 Oxford 21:51 20 17
39 18820401a1. dubna 1882 Oxford 20:12 21 17
40 18830315a15. března 1883 Oxford 21:18 22 17
41 18840407a7. dubna 1884 Cambridge 21:39 22 18
42 18850328a28. března 1885 Oxford 21:36 23 18
43 18860403a3. dubna 1886 Cambridge 22:03 23 19
44 18870326a26. března 1887 Cambridge 20:52 23 20
45 18880324a24. března 1888 Cambridge 20:48 23 21
46 18890330a30. března 1889 Cambridge 20:14 23 22
47 18900326a26. března 1890 Oxford 22:03 24 22
48 18910321a21. března 1891 Oxford 21:48 25 22
49 18920409a9. dubna 1892 Oxford 19:01 26 22
50 18930322a22. března 1893 Oxford 18:45 27 22
51 18940317a17. března 1894 Oxford 21:39 28 22
52 18950330a30. března 1895 Oxford 20:05 29 22
53 18960328a28. března 1896 Oxford 20:01 30 22
54 18970403a3. dubna 1897 Oxford 19:12 31 22
55 18980326a26. března 1898 Oxford 22:15 32 22
56 18990325a25. března 1899 Cambridge 21:04 32 23
57 19000331a31. března 1900 Cambridge 18:45 32 24
58 19010330a30. března 1901 Oxford 22:31 33 24
59 19020322a22. března 1902 Cambridge 19:09 33 25
60 19030401a1. dubna 1903 Cambridge 19:33 33 26
61 19040326a26. března 1904 Cambridge 21:37 33 27
62 19050401a1. dubna 1905 Oxford 20:35 34 27
63 19060407a7. dubna 1906 Cambridge 19:25 34 28
64 19070316a16. března 1907 Cambridge 20:26 34 29
65 19080404a4. dubna 1908 Cambridge 19:02 34 30
66 19090403a3. dubna 1909 Oxford 19:05 35 30
67 19100323a23. března 1910 Oxford 20:14 36 30
68 19110401a1. dubna 1911 Oxford 18:29 37 30
69 19120401a1. dubna 1912 Oxford 22:05 38 30
70 19130313a13. března 1913 Oxford 20:53 39 30
71 19140328a28. března 1914 Cambridge 20:23 39 31
72 19200328a28. března 1920 Cambridge 21:11 39 32
73 19210330a30. března 1921 Cambridge 19:45 39 33
74 19220401a1. dubna 1922 Cambridge 19:27 39 34
75 19230324a24. března 1923 Oxford 20:54 40 34
76 19240405a5. dubna 1924 Cambridge 18:41 40 35
77 19250328a28. března 1925 Cambridge 21:05 40 36
78 19260327a27. března 1926 Cambridge 19:29 40 37
79 19270402a2. dubna 1927 Cambridge 20:14 40 38
80 19280331a31. března 1928 Cambridge 20:25 40 39
81 19290323a23. března 1929 Cambridge 19:24 40 40
82 19300412a12. dubna 1930 Cambridge 19:09 40 41
83 19310321a21. března 1931 Cambridge 19:26 40 42
84 19320319a19. března 1932 Cambridge 19:11 40 43
85 19330401a1. dubna 1933 Cambridge 20:57 40 44
86 19340317a17. března 1934 Cambridge 18:03 40 45
87 19350406a6. dubna 1935 Cambridge 19:48 40 46
88 19360404a4. dubna 1936 Cambridge 21:06 40 47
89 19370324a24. března 1937 Oxford 22:39 41 47
90 19380402a2. dubna 1938 Oxford 20:03 42 47
91 19390401a1. dubna 1939 Cambridge 19:03 42 48
92 19460330a30. března 1946 Oxford 19:54 43 48
93 19470329a29. března 1947 Cambridge 23:01 43 49
94 19480327a27. března 1948 Cambridge 17:05 43 50
95 19490326a26. března 1949 Cambridge 18:57 43 51
96 19500401a1. dubna 1950 Cambridge 20:15 43 52
97 19510326a26. března 1951 Cambridge 20:05 43 53
98 19520329a29. března 1952 Oxford 20:23 44 53
99 19530328a28. března 1953 Cambridge 19:54 44 54
100 19540403a3. dubna 1954 Oxford 20:23 45 54
101 19550326a26. března 1955 Cambridge 19:01 45 55
102 19560324a24. března 1956 Cambridge 18:36 45 56
103 19570330a30. března 1957 Cambridge 19:01 45 57
104 19580405a5. dubna 1958 Cambridge 18:15 45 58
105 19590328a28. března 1959 Oxford 18:52 46 58
106 19600402a2. dubna 1960 Oxford 18:59 47 58
107 19610401a1. dubna 1961 Cambridge 19:22 47 59
108 19620407a7. dubna 1962 Cambridge 19:46 47 60
109 19630323a23. března 1963 Oxford 20:47 48 60
110 19640328a28. března 1964 Cambridge 19:18 48 61
111 19650403a3. dubna 1965 Oxford 18:07 49 61 Isis
112 19660326a26. března 1966 Oxford 19:12 50 61 Isis
113 19670325a25. března 1967 Oxford 18:52 51 61 Goldie
114 19680330a30. března 1968 Cambridge 18:22 51 62 Goldie
115 19690405a5. dubna 1969 Cambridge 18:04 51 63 Goldie
116 19700328a28. března 1970 Cambridge 20:22 51 64 Goldie
117 19710327a27. března 1971 Cambridge 17:58 51 65 Goldie
118 19720401a1. dubna 1972 Cambridge 18:36 51 66 Goldie
119 19730307a7. března 1973 Cambridge 19:21 51 67 Goldie
120 19740406a6. dubna 1974 Oxford 17:35 52 67 Goldie
121 19750329a29. března 1975 Cambridge 19:27 52 68 Isis
122 19760320a20. března 1976 Oxford 16:58 53 68 Isis
123 19770319a19. března 1977 Oxford 19:28 54 68 Goldie
124 19780325a25. března 1978 Oxford 18:58 55 68 Goldie
125 19790317a17. března 1979 Oxford 20:33 56 68 Goldie
126 19800405a5. dubna 1980 Oxford 19:02 57 68 Isis
127 19810404a4. dubna 1981 Oxford 18:11 58 68 Isis
128 19820327a27. března 1982 Oxford 18:21 59 68 Isis
129 19830402a2. dubna 1983 Oxford 19:07 60 68 Isis
130 19840318a18. března 1984 Oxford 16:45 61 68 Goldie
131 19850406a6. dubna 1985 Oxford 17:11 62 68 Isis
132 19860329a29. března 1986 Cambridge 17:58 62 69 Isis
133 19870328a28. března 1987 Oxford 19:59 63 69 Goldie
134 19880402a2. dubna 1988 Oxford 17:35 64 69 Goldie
135 19890325a25. března 1989 Oxford 18:27 65 69 Isis
136 19900331a31. března 1990 Oxford 17:22 66 69 Goldie
137 19910330a30. března 1991 Oxford 16:59 67 69 Goldie
138 19920404a4. dubna 1992 Oxford 17:44 68 69 Goldie
139 19930327a27. března 1993 Cambridge 17:00 68 70 Goldie
140 19940326a26. března 1994 Cambridge 18:09 68 71 Goldie
141 19950401a1. dubna 1995 Cambridge 18:04 68 72 Goldie
142 19960406a6. dubna 1996 Cambridge 16:58 68 73 Goldie
143 19970329a29. března 1997 Cambridge 17:38 68 74 Goldie
144 19980328a28. března 1998 Cambridge 16:19 68 75 Isis
145 19990403a3. dubna 1999 Cambridge 16:41 68 76 Goldie
146 20000325a25. března 2000 Oxford 18:04 69 76 Isis
147 20010324a24. března 2001 Cambridge 17:44 69 77 Goldie
148 20020330a30. března 2002 Oxford 16:54 70 77 Isis
149 20030406a6. dubna 2003 Oxford 18:06 71 77 Goldie
150 20040328a28. března 2004 Cambridge 18:47 71 78 Isis
151 20050327a27. března 2005 Oxford 16:42 72 78 Goldie
152 20060402a2. dubna 2006 Oxford 18:26 73 78 Goldie
153 20070407a7. dubna 2007 Cambridge 17:49 73 79 Goldie
154 20080329a29. března 2008 Oxford 20:53 74 79 Isis
155 20090329a29. března 2009 Oxford 17:00 75 79 Isis
156 20100403a3. dubna 2010 Cambridge 17:35 75 80 Goldie
157 20110326a26. března 2011 Oxford 17:32 76 80 Isis

Neoficiální válečné závody[editovat | editovat zdroj]

Rok Místo Vítěz
1940 Henley-on-Thames Cambridge
1943 Sandford-on-Thames Oxford
1944 River Great Ouse, Ely Oxford
1945 Neznámo kde Cambridge

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Record crowd for Easter Boat Race [online]. Dostupné online. 
  2. "Euro final tops TV sports league", MediaGuardian, 23 December 2004
  3. The Oxford and Cambridge Boat Race
  4. http://www.whatdotheyknow.com/request/128/response/452/attach/html/3/Spooner%20JU%2012%20Sep%2006.doc.html
  5. Engelmann becomes heaviest rower in Boat Race history [online]. 3 April 2007 [cit. 2011-06-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 28 September 2007. 
  6. The Boat Race
  7. The Boat Race [online]. Dostupné online. 
  8. How it began [online]. 2006. Dostupné online. 
  9. Facts and figures [online]. The Boat Race official site [cit. 2011-03-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]