Přeskočit na obsah

Wikipedista:Conkova Cognetti Kvetoslava/Centro ufologico nazionale

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Italské národní ufologické centrum[editovat | editovat zdroj]

Italské národní ufologické centrum - italsky Centro ufologico nazionale, zkratka CUN, je soukromé sdružení působící na italském území, které se zabývá pozorováním a studíí fenomenů , týkajících se UFO , mimozemských civilizací a všech fenoménů, které se tohoto týkají.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1966, rok jeho založení, Italské národní ufologické centrum CUN působí v Itálii a zahraničních a zabývá se o fenomenologii UFO a souvisejících jevů. CUN je soukromé sdružení non-profit. V současné době jeho prezidentem je Vladimiro Bibolotti .[1]CUN byl zahájen v září 1965 a legálně založen v roce 1967 . Po prvé se proslavil zveřejněním NEWS UFO v lednu 1966 (na novinových stáncích se časopis nacházel v letech 1978 a 1980 a od roku 1995 do současné doby existuje jako stálý časopis UFO . Od roku 1997 CUN a veškeré informace , týkající se ufologie, různých pozorování a jevů, se nachází na internetu a od roku 2010 existuje i jako webová ∙televize . Italské národní ufologické centerum (CUN) je nesporně váženým a významným mluvčím v Itálii v tomto oboru zkoumání a je přítomen již půl století.[2]

Představitelé CUNu se účastní od roku 1993 rozhlasových a národní televizních vysílání a zorganizovali více než 50 vědeckých konferencí pořádaných každoročně v Republice San Marino, z jichž bylo 24 vyhrazeno ufologii v užším slova smyslu. Je zásluhou CUNu, že v médiích od roku 1973 v Itálii název UFO nahradil běžně používaný populární název "létající talíř"[3]

CUN byl často zastoupen v cizině jeho spolu-zakladatelem Roberto Pinotti [4], který se podílel jako řečník na mnoha prestižních mezinárodních akcích jako i v americkém Kongresu společně s Josefem Allenem Hynkem, nejvýznamnějším představitelem světové ufologie, ktetrý je českého původu. Zastupoval CUN na konferencích v Sovětském svazu, v Londýně na "House of Lords", na Světovém kongresu v Dusseldorfu a Mainzu v Německu, v Indii na konferenci v Bangalore, v Istanbulu, v Brazílii na Světovém fóru Curitiba, ve Francii na GEPAN CNES v Toulouse, v National Press Club ve Washingtonu, v Sofii v bulharské akademii věd , v Moskvě na kongresu o mimozemském životě, ve Vatikánu na kongresu o životě ve vesmíru, a v San Marino, kde téměř 25 let se organizují Světová sympozia o životě ve vesmíru a o fenomenu UFO. CUN byl jmenován členem Akademie věd Costantiniana, a jeho archiv je chloubou pro hledání a vyšetřovaných více než 14.000 případů . CUN vytvořil novinářskou cenu nazvanou dle postavy Josef Allen Hynek, amerického profesora a autora známé knihy Blu book ( Modrá kniha ) o UFO.

Vzhledem k rozdílným záměrům zakladatelů bylo Centrum v minulosti rozděleno a v roce 1985 vznikla druhá hlavní italská UFO Association, italský Centre studie UFO (CISU)[5]

Aktivity[editovat | editovat zdroj]

  • Post bulletin Přímá linka, která je zasílána čtvrtletně všem členům a předplatitelům.
  • Vydává dvouměsíčník UFO Newsletter (nyní zveřejněné Acacia vydavatelství Edizioni SRL z Milána ).
  • To má národní internetové stránky a síť více než padesát Místní webové stránky Cun, spolupracovníků a přátel.
  • To má síť regionálních a provinčních zástupců.
  • Organizuje setkání, konference a další akce související s ufologii. Setkání jsou neperiodický a termíny jsou sdělovány Direct Wire.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CUN. CUN [online]. Centro ufologico nazionale [cit. 2017-02-22]. Dostupné online. 
  2. BIBOLLOTTI, Vladimiro. 50ssimo compleanno del Centro ufologico nazionale. Il fatto quotidiano [online]. Il fatto quotidiano, 2017-0125. Dostupné online. 
  3. Centro Ufologico Nazionale per lo studio degli Oggetti Volanti Non Identificati e fenomeni connessi. RTv San Marino [online]. RTv San Marino, 2016-05-02 [cit. 2017-02=22]. Dostupné online. 
  4. Libri di Pinotti. Ibs.it [online]. Ibs.it [cit. 2017-02-22]. Dostupné online. 
  5. Centro studi ufologici [online]. Centro studi ufologici [cit. 2017-02-22]. Dostupné online.