Přeskočit na obsah

Wikipedista:Adam Šašek/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Žánr videoher[editovat | editovat zdroj]

Žánr videohry je klasifikace videohry, založená na její hratelnosti, spíše než na vizuálních nebo příběhových rozdílech. Je definován sadou herních výzev a je klasifikován nezávisle na jejím umístění nebo obsahu herního světa, na rozdíl od jiných fiktivních děl, jako jsou filmy nebo knihy. Například střílečka je stále střílečka, bez ohledu na to, kde nebo kdy se odehrává.

Stejně jako u téměř všech žánrů, i žánr videohry má svou vlastní interpretaci. Navíc každá hra může patřit k několika žánrům najednou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První pokus o klasifikaci různých žánrů videoher byla kniha od Chrise Crawforda The Art of Computer Game Design z roku 1984. V této knize se Crawford soustředil hlavně na zkušenosti hráče a aktivity prováděné ve hře. Také uvedl, že "stav tvorby počítačových her se rychle mění. Proto bychom očekávali, že taxonomie představená v této knize bude za krátkou dobu zastaralá nebo nedostatečná." Od té doby spolu s dalšími žánry získaly plošinovky a 3D střílečky, které v té době sotva existovaly, mnoho popularity. Růste schopností hardwaru dovolil vznik nových žánrů, například díky zvýšené paměti, přesunu z 2D na 3D, novým periferiím, online prostředí a umístění.

Ačkoli žánry byly v 80. letech většinou zajímavé jen pro herní studia, herní průmysl v oblasti video her se v 90. letech rozšířil a menší i nezávislí vydavatelé měli malou šanci na přežití. Z tohoto důvodu se hry vyvíjely více v žánrech, které mohly používat větší vydavatelé a maloobchodníci ve svém marketingu.

Definice[editovat | editovat zdroj]

Tato vesmírná hra je střílečka nebo "střílečka se side-scrollingem"."

Díky "přímému a aktivnímu zapojení" hráče se žánry videoher liší od literárních a filmových žánrů . Ačkoli lze říci, že Space Invaders je vědecko-fantastická videohra, taková klasifikace "ignoruje rozdíly a podobnosti herní zkušenosti hráče." Vizuální estetika her se může silně lišit od jedné hry do druhé, proto se dá říci, že ta hlavní charakteristika, kterou všechny hry sdílí, je interaktivita.

Popisné názvy žánrů berou v úvahu herní cíle, protagonistu a dokonce i perspektivu, kterou hráči nabízí. Například střílečka z první osoby je hra, která se hraje z pohledu této první osoby a zahrnuje schopnost střílet. Termín "subžánr" může být použit k poukázání na kategorii v žánru, aby dále specifikoval žánr hry, o kterém se diskutuje. Zatímco "střílečka" je žánrový název, "střílečka z první osoby" a "střílečka z třetí osoby" jsou společné podskupiny žánru střílečky. Další příklady takových předpon jsou v opravdovém čase, tahová, shora dolů a side-scroller.

Cílové publikum, základní téma nebo účel hry jsou někdy použity jako označení žánru, například "hry pro dívky", "křesťanské hry" a "vážné hry". Nicméně, protože tyto termíny neuvádějí nic o samotné hře, nejsou považovány za žánry.

V praxi[editovat | editovat zdroj]

Žánry videoher se liší i ve specifičnosti, některé známé recenze videoher používají názvy žánrů od "akce" až po "baseball". V tomto případě jsou sjednoceny základní témata a základní charakteristiky dohromady.

Hra může kombinovat aspekty i více žánrů takovým způsobem, že je těžké ji klasifikovat podle stávajících žánrů. Například, protože hra Grand Theft Auto III kombinovala střílení, jízdu a hru na role neobvyklým způsobem, bylo těžké ji klasifikovat za použití stávajících výrazů. Od té doby se používá termín klon Grand Theft Auto k popisu her s podobnými mechanikami jako Grand Theft Auto III. Podobně termín roguelike byl vyvinut pro hry, které sdílejí podobnosti s Rogue.

Prvky žánru RPG, které se zaměřují na vyprávění příběhu a růst postav, byly implementovány v mnoha různých žánrech videoher. Je to z toho důvodu, že přidání příběhu a zdokonalení postavy v akční, strategické nebo hádankové videohře ji neodstraní od její základní hry, ale přidává ke zkušenosti jiný motiv než přežití.

Popularita[editovat | editovat zdroj]

Podle některých analytiků jsou nejprodávanější fyzické hry ve všech velkých žánrech po celém světě rozloženy následovně.

žánr Softalk VGC top 100 ESA
2005 2010 2015 2016 2017
Akční 61 12 15 27 25 22 22.5
Adventury 11 7 6 2 1 0 7.8
Bojové 5 2 5 3 5 5.8
skákačky 10 9 4 3 4
Puzzle 6 1 0 0 1
Závodní 13 8 5 4 6 3.3
RPG 18 7 16 12 15 17 12.9
Střílečky 8 14 22 24 19 27.5
Simulace 5 0 4 4 0
Sportovní 17 16 12 13 15 11.7
Strategické 10 3 1 0 0 2 4.3
Misc 7 12 7 8 9 4.1

Nejpopulárnější žánry jsou momentálně střílečka, akce, RPG a sport, s plošinovkami a závodními hrami, které obě v posledních deseti letech upadají. Hry s hádankami začaly upadat, když byly měřeny prodejem, nicméně na mobilních telefonech, kde je většina her zdarma ke stažení, zůstává tento žánr nejoblíbenějším na celém světě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Video game genre na anglické Wikipedii.